Magyarország legkülönlegesebb kilátója

Gyenge fagyban indulunk neki Mátrakeresztesről, hogy a Mátra nyugati gerincének végén elhelyezkedő Nyikom 764 méter magas csúcsán álló, különös hangzású Gortva–Jójárt-kilátóban éjszakázzunk. Ez a több szempontból is különleges célpont ugyanis nem pusztán egy jól megépített, fedett kilátó, hanem egy bivakként is üzemelő, mindenki előtt nyitva álló épület.

2023. január 1.

Gyenge fagyban indulunk neki Mátrakeresztesről, hogy a Mátra nyugati gerincének végén elhelyezkedő Nyikom 764 méter magas csúcsán álló, különös hangzású Gortva–Jójárt-kilátóban éjszakázzunk. Ez a több szempontból is különleges célpont ugyanis nem pusztán egy jól megépített, fedett kilátó, hanem egy bivakként is üzemelő, mindenki előtt nyitva álló épület.

A piros sáv jelzésen a Nyikom-rétig emelkedünk, ahol a turistaút elfordul bal kéz felé, a Muzsla vadregényes gerincére. Mi jobbra tartunk, arra ahonnan az ólmos szürkületben a zúzmarás fákat különös, villódzó fény világítja meg. Egy rövid kaptatót követően megérkezünk az ötszintes, masszív, terméskővel borított kilátóhoz, amelynek tetején egy színeit váltó, világító kereszt áll. Felrémlik a történet, miszerint a kilátó avatása előtti éjszakán a Mátrabérc teljesítménytúrát járók egy kimerült, eltévedt csoportja a villódzó fényt követve talált ide, ahol aztán segítséget kaptak.

A fallal körülvett, erődítményszerű kilátót még különösebb hangulatú szobrok veszik körbe: az erősen erotikus kisugárzású (ölelkező) alakok kissé meglepő módon Emesét és az álmában megjelenő turulmadarat ábrázolják, a bejáratnál álló, kardos angyal pedig arra figyelmeztet, hogy bizony itt rendesen kell viselkedni. Nem véletlenül. A kilátót ugyanis Gortva Zsolt zömében a saját pénzén, a saját területén ajándékként építtette feleségének. Mindenképpen lenyűgöző, hogy valaki ekkora összeget áldozott a természetjárásra, azt hiszem, rég volt ilyen a magyar történelemben. A 2015-ben épült, 22 méter magas torony Facebook-oldala szerint azonban a tulajdonosnak bőven meggyűlik a baja a – hogy is mondjam? – nem rendeltetésszerű használattal. Kis magyar valóság.

Pedig igazán komfortos a hely: alul vaskályha található, és egy nagy asztal padokkal körbevéve, a kályha belül vezetett kéménycsöve pedig az egész épület fűtéséért felel, bár téli körülmények között azért ne várjuk azt, hogy a felsőbb szinteket ebben a kőtoronyban valóban ki lehet fűteni egy éjszaka alatt. Az emeleteken kanapék, alvásra alkalmas bútorok vannak, és még száraz tűzifát is találunk a kilátó kültéri fedele alatt felhalmozva. A vécé hátul található, hegyi komfortunkat pedig tovább növeli, hogy esténként napelem biztosítja a telefonok töltésére elegendő áramot, már ha éppen nincs megrongálva. Egyszerűen döbbenet, hogy valaki nem fogja fel, hogy miért óriási ajándék ez a kilátó-menedékház a természetjárók számára, és nem képes vigyázni rá!

Az éjszakát a legfelső szinten töltöm, s a lefekvéskor mért 1 °C reggelre mínuszra vált.

A földön ébredve azonban egyből kipattan a szemem: a plafont Szent Borbála történetének számomra kissé bizarr freskói díszítik. A többi szinten erős történelmi ugrásokkal további freskókat láthatunk, vannak női démonok, az özönvíz elől a toronyba menekülő, szintén meztelen alakok, valamint Vajk története is megelevenedik.

A hely esztétikájának megítélése egyéni ízlés kérdése, ugyanakkor a biztonsági okokból mindig zárva tartott ablakokból elénk táruló panoráma egyértelműen maradandó élményt nyújt. A Mátra egészére rálátunk ebből a szögből ugyanis, de szép a kilátás a Zagyva völgyére túloldalán a Cserháttal, tiszta időben pedig kirajzolódik a Karancs, a Börzsöny, a Visegrádi-hegység és a Budai-hegység is. Van hova indulni innen: a kiváló helyszínen elhelyezkedő, különös kilátó egyben kapu a Mátra kevésbé ismert szegleteinek felfedezéséhez is.

A cikk a Turista Magazin 2021. december - 2022. januári számában jelent meg.

Cikkajánló