Ezek voltak a kedvenc cikkeitek 2022-ben

Áprilisi elsejére időzített vízivási tilalom, medvetámadások, rejtélyes Hárs-hegyi vasajtó, mindent beborító sárga por és a természetben épített kőtornyok vitték a prímet idén a népszerűségi listán. Íme az idei év tíz legolvasottabb cikke a turistamagazin.hu-ról.

Szerző:
Turista Magazin
2022. december 30.

Áprilisi elsejére időzített vízivási tilalom, medvetámadások, rejtélyes Hárs-hegyi vasajtó, mindent beborító sárga por és a természetben épített kőtornyok vitték a prímet idén a népszerűségi listán. Íme az idei év tíz legolvasottabb cikke a turistamagazin.hu-ról.

1. Vízivási tilalmat vezettek be az állami erdőkben

Még minket is meglepett, hogy az idei év legolvasottabb anyaga egy áprilisi elsejei tréfánk volt, amely a rendkívül száraz tavasz miatt született. Az állami erdőkbe bevezetett állítólagos vízivási tilalmat – április elseje ellenére – sokan komolyan vették, és adtak felháborodásuknak hangot a Facebook oldalunkon. Szegény fiktív Csermely Ágostont, az ugyancsak fiktív Állami Erdők Víz- és Forrásgazdálkodás főosztályának vezetője jól megkapta a magáét.


2. Így néz ki egy medvetámadás közelről

A második helyen egy bulvárosabb anyag futott be, méghozzá egy medvetámadásról készült videó, amit maga az áldozat, egy tapasztalt természetfotós örökített meg. Szerencsére a férfi kisebb sérülésekkel megúszta a Liptói-Tátrában, azon belül is a Kameniszta-völgyben történt esetet. Az idei TOP10-be ugyan nem fért bele, de nagyon közel volt hozzá egy másik medvetámadásos cikkünk is, ami egy karatézni tudó japán hegymászó kalandját mutatta be.


3. Hazánk egyik legnagyobb állóvize valójában egy alföldi holtág

Listánk harmadik helye is nagy meglepetés volt számunkra, ugyanis egy viszonylag rövid, edukáló céllal készült Tudtad-e anyagunk fért még fel az idei dobogóra. Bronzérmes cikkünk a Békés megyében található Szarvas-Békésszentandrási Holt-Köröst mutatja be, amely közel 30 km hosszú, területe 207 hektár, átlagos szélessége 70 méter, átlagos mélysége pedig 2,2 méter.


4. A Nagy-Hárs-hegy csúcsa alatti évtizedes vasajtó titkai

Az ország egyik leglátogatottabb túracélpontjának számító Nagy-Hárs-hegy csúcsa alatt, a sziklafalban nyíló masszív vasajtó előtt minden bizonnyal tízezrek tehették fel már a kérdést: mi lehet odabent. Ennek jártunk utána, és a jelek szerint jól tettük, mert nagyon sokakat érdekelt, még úgy is, hogy igazából, „csak” egy beharangozó cikk volt, amely a márciusi, a barlangokra fókuszáló számunkat hivatott népszerűsíteni. A rejtélyes Bátori-barlangról egyébként egy másik, remek írás is megjelent nálunk, amit ide kattintva tudtok elolvasni.


5. Mi a különbség a dér és a zúzmara között?

A címben szereplő kérdés sokak kíváncsiságát felkeltette, ugyanis ötödik helyen végzett az a cikkünk, amelyben három különböző talajmenti csapadékfajtát mutattunk be. Ha esetleg lemaradtál volna erről a hiánypótló írásról, ide kattintva tudod fejleszteni az ismereteidet.


6. Rejtélyes sárga por borította be a kertvárosokat

Tavasszal sárga por jelent meg sok helyen országszerte, amelyről első blikkre nem lehetett tudni, hogy szaharai por érkezett, vagy növények eregették a pollenjeiket. Ezt derítettük ki Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatójának a segítségével, és jól el is merültünk a nyitvatermők, azokon belül is fenyőfélék túlélési stratégiájában.


7. Hallottál már a Fundoklia-völgyről?

A zsebkendőnyi, de annál sokszínűbb Fundoklia-völgyet csak kevesen ismerik, pedig itt van a főváros szomszédságában és szinte biztos, hogy elautóztál már mellette. Februárban keresztül kasul bejártuk, és egy online cikkben mutattuk be a helyet, ami meg sem állt az idei toplistánk 7. helyéig.


8. Egy dombság, ami igazából középhegység

Tudtad-e, hogy van egy dombságunk, ami igazából középhegység? Ráadásul ez a páratlan túraterep hazánk egyetlen olyan területe, amelynek igazán elfogadott neve sincs a szakirodalomban! – ezzel a figyelemfelkeltő címmel és bevezetővel jelent meg az a cikkünk, amely a kilencedik helyre jutott, és most hatásvadász jelleggel nem is áruljuk el, hogy melyik vidékünkről van szó, hogy még több kattintást gyűjtsön ez az anyag J.


9. Kampány a kőtornyok ellen

Meglepő, hogy mekkora érdeklődés övezi a természetben épített kisebb-nagyobb kőtornyokat, ugyanis az idei top10-es listánkba is bekerült egy erről szóló cikkünk. A zempléni kampányt bemutató írásunk itt olvasható el, ha valaki lemaradt volna róla.

10. Lebegni a város felett

Május 1-től a tériszonyt hírből sem ismerők egy teljesen új perspektívából csodálhatják meg Budapestet, ugyanis beüzemelték a lebegő kilátót. Ezt természetesen mi sem hagyhattuk ki, és elsőként próbáltuk ki a városligeti ballont. Ha szeretnéd megtudni, milyen Budapest felett lebegni egy gigantikus, héliummal töltött „lufi” alatt, kattints ide.


Nagyon szépen köszönjük az egész éves figyelmet, ígérjük, jövőre ugyanezzel a lendülettel folytatjuk. Addig is jó pihenést és boldog új évet kívánunk!


Cikkajánló