A Vad Kunság a természetfilm-fesztivál fődíjasa

A második gödöllői Nemzetközi Természetfilm-fesztivál fődíját Mosonyi Szabolcs Vad Kunság - A puszta rejtett élete című, látványos filmje nyerte el. Az alkotást március vége óta vetítik a mozik, az internetes kritikák pedig egyöntetűen méltatják.

Szerző:
MTI/port.hu/TM
Fotó:
Nemzetközi Természefilm Fesztivál Gödöllő
2016. május 25.

A második gödöllői Nemzetközi Természetfilm-fesztivál fődíját Mosonyi Szabolcs Vad Kunság - A puszta rejtett élete című, látványos filmje nyerte el. Az alkotást március vége óta vetítik a mozik, az internetes kritikák pedig egyöntetűen méltatják.

 

 A fődíjat Mosonyi Szabolcs (balról a második) Vad Kunság - A puszta rejtett élete című filmje nyerte

 

A magyar pusztát bemutató film arról győzi meg a nézőt, hogy az első pillantásra egyhangúnak tűnő tájon mégis mindig történik valami: nagy testű madarak lökdösik, taszigálják egymást, a fehér színű, sós tavak forgalma a nagy repülőterekével vetekszik, agancsok csattognak, akár a kardok, és mindezt megtapsolja egy bagoly. A film főszereplője egy különös szerzet, az aranysakál, amely évtizedek után újra megtelepedett nálunk.


Az alkotás egyébként ebben az évben már elnyerte a 2. Magyar Filmhét Legjobb ismeretterjesztő filmjének címét is. Mosonyi Szabolcsnak nem ez az első „vad” témájú alkotása: ő volt a Vad Magyarország - A vizek birodalma (2011) operatőre, a Vad Szigetköz - A szárazföldi delta (2013) készítője, és a tervek szerint a jövőben a Balaton és környéke élővilágával folytatja a sorozatot.

 

 

Ha kedvet kaptál, még elcsípheted a Vad Kunságot a mozikban, Budapesten például a Tabán Kinotékában, az Urániában vagy a P’Art moziban.


A gödöllői fesztivál kategóriagyőztesei az Andrea Gastgeb és Paul Reddish rendezte River in the Sky, a Beverly és Dereck Joubert rendezte Soul of the Elephant, Aleksandra Marchenko filmje, a Mirrored Mountains. Altay, a Marc Zimmermann rendezte Natural Attraction, Szendőfi Balázs Budapest halai című munkája, Bárány Róbert Ozoneutazás Albánia című filmje, a Novák Péter rendezte Aranyérmes lapátosok 1-2, Kiss Róbert Izland - Az ősi vizek forrása című alkotása, Molnár Attila Dávid Herman 100/ MMe40 avagy a természetvédelem hajnala Magyarországon című filmje és Lőrinczy Zoltán Gasztroangyal - Moldva című alkotása. További díjazottak ide kattintva.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Jön a második Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

Jaguárral is farkasszemet néztek a magyar expedíción

Magyarok forgatnak természetfilmet Peruban

Nemcsak láblógatás - Interjú Molnár Attila Dávid természetfilmessel

Cikkajánló