A vadludak már készen állnak Tatán

Hétvégén 17. alkalommal rendezik meg a Tatai Vadlúd Sokadalmat. A kétnapos rendezvényen nem lesz hiány érdekes programokból, hogy madárfronton mi várható, arról Csonka Pétert, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetőjét kérdeztük.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Molnár Péter
vadludsokadalom.hu
123rf.hu
2017. november 22.

Hétvégén 17. alkalommal rendezik meg a Tatai Vadlúd Sokadalmat. A kétnapos rendezvényen nem lesz hiány érdekes programokból, hogy madárfronton mi várható, arról Csonka Pétert, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetőjét kérdeztük.

Jelenleg a tavon éjszakázó ludak száma 24 ezer körül van, ami jónak mondható, mert ilyenkor általában 18-20 ezer körül szokott lenni a számuk. Az eddigi rekord egyébként 2012. december elejéhez köthető, akkor 53 ezer madarat számoltak a természetvédők.

 


Az itt éjszakázó ludak 97-98%-a nagy lilik, ezután következik a nyári lúd, és a sorban most már csak a harmadik a vetési lúd, melyből jelenleg mindössze 30 példány éjszakázik a tavon, de decemberben még érkezhetnek valamennyien. „Korábban ez a faj volt a domináns Tatán, - mondja Csonka Péter - az utóbbi években azonban jelentősen csökkent a számuk. Tavaly 1000 példányt számoltunk, de 15 évvel ezelőtt az itt telelő több tízezer lúd 70-80%-a vetési lúd volt.”

 

Vetési lúd (Anser fabalis)

 

Nyári lúd (Anser anser)

 

A drasztikus létszámcsökkenés okát egyelőre nem lehet tudni biztosan. Csonka Péter szerint ebbe valószínűleg belejátszik a vonulási útvonalak átrendeződése. Sok vetési lúd ugyanis a Lengyel-Alföldön át repül Kelet-Németországba, és nem jönnek már be a Kárpát-medencébe. Az állománycsökkenés oka lehet emellett a vadászati túlhasználat, illetve a klímaváltozás miatt változó környezeti viszonyok is.

 

Az Öreg-tavon idén is számos ritka faj tűnt fel, vörösnyakú lúdból 10 példányt, a kis lilikből 4 példányt láttak, de van örvös lúd, apácalúd, bütykös ásólúd is. Ezek közül a ritkaságok közül van, amit a webkamerán keresztül is látni lehetett. A rendezvény idején a helyszínen, egy 12 méteres nagy kivetítőre vetítik majd a kamera képét.

 

Bütykös ásóludak (Tadorna tadorna)

 

A leglátványosabb esemény a ludak reggeli kihúzása a tóról a táplálkozó területekre, illetve az esti behúzás a tóra. Ezek időpontját pontosan nem lehet megmondani, de aki nem akar lemaradni a kihúzásról, annak érdemes már reggel 7 órára odaérni. Az esti behúzás valamikor délután fél 4 és 5 körül lesz, de akár egy ott kerengő rétisas is módosíthatja a ludak terveit. Aki nem tud ilyen korán kelni, és nem tud ilyen sokáig maradni, az se bánkódjon, hisz a ludakat, akár több ezret is, napközben is lehet látni a tavon.

 

 

A Vadlúd Sokadalom hagyományos programpontja a szombaton hajnalban kezdődő, 27 órás madármegfigyelő verseny, melynek egyik célja, hogy felhívják a tó madártani jelentőségére a figyelmet. Persze, az sem mellékes, hogy a madarászok versenyezhetnek egy jót. Az elmúlt 16 évében volt olyan csapat, amelynek tagjai 100-110 fajt is láttak a tó körül. A megfigyelt fajok között felbukkant zsezse, keresztcsőrű, előfordult, hogy itt látták a vonulásban levő csonttollúak első példányait, de olyan meglepő észlelések is voltak, mint például a lócsér, amelynek ebben a késő őszi időszakban már rég a tengerparti telelőhelyeken kellett volna lennie.


„A rendezvény látogatóinak száma folyamatosan növekszik, tavaly már 20 ezren voltak, de azért remélem, - teszi hozzá nevetve Csonka Péter - lúdból idén is több lesz, mint látogatóból, mert az azt jelenti, hogy jó évünk van.”

 

A rendezvény részletes programját ide kattintva tudod böngészni.

 

További információ: vadludsokadalom.hu

 

A rendezvény központi helyszíne a Tatai Öreg-tó partján található Építők parki madármegfigyelő torony környéke.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Ahová a királyok is lazítani jártak-Tata

Tornyok Tata tetején

Élőben nézheted, hogyan gyülekeznek a ludak Tatán

Cikkajánló