A Városligeti-tó összes hala elpusztult

Mérgező anyag került a vízbe, és nem csak az eredetileg is itt élő halállomány, de a margitszigeti Japánkert nemrégiben ide menekített halai sem élték túl.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Euronews
Facebook
2022. április 7.

Mérgező anyag került a vízbe, és nem csak az eredetileg is itt élő halállomány, de a margitszigeti Japánkert nemrégiben ide menekített halai sem élték túl.

A halmérgezésre április 6-án, szerdán figyeltek fel a környékbeli kutyasétáltatók, akik a közösségi oldalakon posztoltak arról, hogy szedik ki a haltetemeket a tóból – olvasható a Euronews oldalán. Minden hal elpusztult, ráadásul néhány nappal ezelőtt telepítették át a Margitsziget halait is, ugyanis ezekben a hetekben zajlott a margitszigeti tavak és az azokat összekötő patak megtisztítása. A kertészeket nem kis kihívás elé állította a halak megmentése: egyesével kellett kifogniuk őket a vízből, ami több mint három napot vett igénybe.

Egyelőre nem tudni, milyen vegyszer került a Városligeti-tó vizébe és hogy hogyan, de sajnálatos módon mindkét tó halállományát kipusztította. Csak néhány teknős élte túl a mérgezést, ám egyelőre nem tudni, milyen állapotban vannak.

Fontos, hogy se kutya, se gyerek ne érjen a vízhez. A kutyákat érdemes pórázon sétáltatni, nehogy elfogyasszák a mérgezett halat.

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti Divíziója azt a tájékoztatást adta, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatal a mintavételezést követően laboratóriumi vizsgálatokba kezdett, melynek végeredménye 4-5 napon belül lesz elérhető.

A főváros halállománya annak ellenére gazdag, hogy tulajdonképpen egy nagyvárosi betondzsungelről van szó. Az, hogy mennyi maradt a természetből ebben a környezetben, Szendőfi Balázs 2015-ös dokumentumfilmjéből derül ki, amit ide kattintva nézhettek meg.

Cikkajánló