A vércsék imádják a lakótelepet

A vörös vércséknek csak egy balkonládára van szükségük, és szíves-örömest raknak fészket akár egy panelház ablakában is. Vércsemozi online.

Szerző:
TM
2017. május 23.

A vörös vércséknek csak egy balkonládára van szükségük, és szíves-örömest raknak fészket akár egy panelház ablakában is. Vércsemozi online.

Ez a vörös vércse az őrmezői lakótelep egyik balkonládájába rakta le tojásait. A már kikelt fiókákat szárnyaival védi az erős napsütéstől

 

Bár azt gondolnánk, a paneldzsungelt nem kedvelik túlzottan a madarak, ez egyáltalán nincs így. A magas épületek éppúgy megfelelnek például a vörös vércséknek, mint a nagy sziklák, a lényeg, hogy ne guruljanak le a tojásaik. Erről tanúskodik az alábbi fészekkamera is.

 

Streaming Services

 

Ha te is panelben laksz, de szívesen figyelnéd az ablakból, közvetlen közelről a vércséket, rozsdafarkúakat vagy éppen széncinegéket, pillants bele a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület útmutatójába.

 

 

A vörös vércse
Az egyik legismertebb ragadozómadarunk. Hazai állománya 6200-7400 párra tehető. Nem épít fészket, költését mesterséges fészekalapokkal, illetve speciális költőládákkal segítik. Fészekalja 3-8 tojásból áll. A fiókák 28-30 nap alatt kelnek ki, és még egyszer ennyi időt a fészekben töltenek. Főleg rágcsálókat, elsősorban mezei pockot, de nyáron sáskát, szöcskét és más rovart is fogyaszt, időnként gyíkokat és madarakat is fog. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. (Forrás: mme.hu)
 
 

 

Elvonultak a tűző napsugarak, ideje valami táplálék után nézni

 

Négy éhes fióka várja vissza szüleit a finom falatokkal

 

A "fészekhez" visszatért vércse megeteti fiókáit

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vörös vércsék a zsámbéki romtemplomban

Vigyázat pockok, rátok vadásznak az áttelelő vörös vércsék

 

Cikkajánló