Ahol a folyók összekötnek - DrávaTour 2014

Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók összekötnek, nem elválasztanak. Kollégánk beszámolója a háromnapos versenyről.

Szerző:
Tokaj Nagy Csaba
2014. június 17.

Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók összekötnek, nem elválasztanak. Kollégánk beszámolója a háromnapos versenyről.

DrávaTour 2014 néven a „Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programnak” (HUHR/1101/1.2.4/0004) köszönhetően nagyszabású kerékpáros projektben vehettünk részt a múlt csütörtöktől vasátnapig tartó négynapos, határon átnyúló kerékpáros esemény keretében.

A horvát-magyar közös szervezésű túra-verseny az „IPA” program által preferált, határ menti megyéken halad keresztül, a Varazdin - Koprivnica - Barcs - Pécs - Nagykanizsa - Hévíz útvonalon. A szervezők a túra napi érkezési helyszínein nagyszabású szabadidős és kerékpáros élményeket kínáltak az odalátogatóknak, ám az igazi élmény végigtekerni a két ország azon országútjain, amely a rendezvényt biztosító motoros és autós biztosítás hiányában ritkán adódó lehetőség.

 

 

Admnisztráció indulás előtt


A szervezők rengeteg energiájába és szervezőkészségébe került, hogy a 4 nap minden programja térben és időben találkozzon a forgatókönnyvel. Szerencsére a jelentkező csapatok bringás túrázói sportemberi hozzállásukkal rendre megértéssel jutalmazták és segítették a 4 napos kerékpáros csemegét kínáló szervezőket.

 

Fantasztikus képekkel és emlékekkel gazdagon térhettünk haza, olyan gyönyörű régiókon gördülve keresztül, melyek között ha nincs a barcsi határátkelő, sosem derül ki, hogy nem egymáshoz tartoznak. Egyesületünk számára (Footstrong SE) a kerékpározás bizonyítottan az az ideális szabadidős eltöltési forma, amely egyben sport, rekreáció, család és barát összetartó erejű alkalmak, a fiatalabb és az idősebb korosztály találkozási pontjai. Mindezen erények mellett a szűkebb - és mint a Dráva Túra példája is bizonyítja - tágabb lakókörnyezetünk megismerésének legjobb módja. Nagy távolságokat lehet megtenni, miközben az ember nem hogy nem veszíti el kapcsolatát a tájjal és a benne élő emberekkel, hanem mint túrázó, a legtermészetesebb módon kapcsolatba lép velük. A túra és a program igazi küldetése is erről szól, találó a szlogen: ahol a folyók összekötnek.

 


Hasonló ars poetica mentén hirdetjük vállunkon az Országos Kéktúra útvonalát is, mely hazánk fő turisztikai ütőere. Remélhetően a Kéken kijelölendő alternatív kerékpáros útvonalat is az elsők között járhatjuk majd be.


Igazi különlegesség volt a kerékpárosok elől máskor tiltott főutakon haladni csakúgy, mint a csupán 2 méter széles szőlőtőkék között kanyargó, és hullámzó gazdasági utakat bejárni. Átszeltünk folyót, megmásztuk a Pécs felé magasodó Misina-tetőt, és személyi igazolványainkat zsebből előkapva, könnyedén léphettük át a két ország határát. Tavak és erdők mentén suhantunk a Kis-Balaton természetvédelmi területein. Vendégül láttak minket főtereken, üdvözöltek polgármesterek, és elismerő pillantásokat gyűjtöttünk be a falvak, kisvárosok lakóitól. Mi lehettünk a "karaván". Komoly csapatmunka vett minket körül, estére pedig elvegyülhettünk a vendéglátó városok esti/éjszakai életében. Sok új ismeretség született, és örökre emlékeinkbe véshettünk ezt a négy különleges napot.

 


Köszönet a szervezőknek, a sporttársaknak! Üdvözlet mindenkinek, akikkel találkoztunk: akár megismerhettük, akár csak egy intéssel üdvözöltük egymást. Ismét úton voltunk és éreztük, hogy élünk. Indulj el te is, vagy tarts velünk legközelebb! 

 

 

A 400 km-es túra etapjai
2014. június 12., csütörtök; ,Varasd - 1,5 km városi körpályán egyéni időfutam verseny
2014. június 13., péntek; Koprivnica - Pécs - kb. 182 km útvonalon
2014. június 14., szombat; Pécs - Nagykanizsa - 152 km
2014. június 15., vasárnap; Nagykanizsa - Hévíz - kb. 64 km
 

Kapcsolódó cikkünk:

Athéni olimpikonunk győzelmével kezdődött a Dráva Tour

 

Cikkajánló