Alvó denevéreket mentettek a kivágott fából

Balesetveszélyes fát vágtak ki Apostagon, nem gondolták, hogy tele van denevérrel.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. március 3.

Balesetveszélyes fát vágtak ki Apostagon, nem gondolták, hogy tele van denevérrel.

Apostagról riasztották Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatát február 29-én, hogy denevéreket találtak egy balesetveszély miatt kivágott fában – írja a knp.hu. A helyszínre érkező természetvédelmi őr a helyi lakosság segítségével 41 rőt koraidenevért talált a korhadt fa odvában, melyek még telelésüket végezték.

A bolygatás és az enyhe idő miatt a denevérek elég aktívak voltak, ezért gyorsan dobozba raktuk őket. Többségük egy vastag, odvas ág belsejében kapaszkodott, őket ezzel együtt sikerült megmenteni

– számolt be Erdős Sarolta, természetvédelmi őrkerület-vezető.

Az állatokat a nemzetipark-igazgatóság egyik közeli mesterséges denevértornyában helyezték el, ahol a kis kolónia a kaland ellenére minden bizonnyal sikeresen át tud majd telelni.

A hazánkban élő 28 denevérfaj mindegyike védett. Közülük 8 faj pedig fokozottan védett. A rőt koraidenevér természetvédelmi értéke 25 000 Ft egyedenként. A rőt koraidenevér természetvédelmi értéke 25 000 Ft egyedenként.

A kertészeti munkák során tél végén gyakran vágnak ki öreg, balesetveszélyessé vált fákat. Ilyenkor gondolni kell arra is, hogy az odvas fákban állatok lakhatnak. Ha ilyen esetben denevért vagy mókust találunk, mindenképpen szóljunk szakembernek.

Forrás: knp.hu


Cikkajánló