Amikor a környezettudatosság és a design egy táborban találkozik

Augusztus elején negyven fiatal töltött együtt pár napot a Hello Wood és a Kék Bolygó Alapítvány közös táborában, hogy a tervezésen, a kétkezi alkotáson keresztül foglalkozzanak a környezettudatossággal és a fenntarthatósággal.

Fotó:
Darab_Zsuzsa / HWJ / KBKA
2020. szeptember 4.

Augusztus elején negyven fiatal töltött együtt pár napot a Hello Wood és a Kék Bolygó Alapítvány közös táborában, hogy a tervezésen, a kétkezi alkotáson keresztül foglalkozzanak a környezettudatossággal és a fenntarthatósággal.

A mai fiatalok jelentős része a környezetvédelemre, a környezettudatosságra, a fenntartható életmódra nemcsak szépen hangzó elméletként tekint, de a gyakorlatban is fontosnak tartja ezeket az elveket. Ezért is hirdette meg a Hello Wood és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány a Kontakt-zöld designtábort, hogy a résztvevő fiataloknak gyakorlati segítséget adjanak ahhoz, hogy a környezettudatosság valóban a mindennapjaik részévé válhasson.

„A 15-20 éves korosztálynak szervezett ingyenes táborban negyven fiatal vett részt. Az ország minden tájáról érkeztek a tábor helyszínére, Szigetbecsére. Jelentkezni egy egyperces videóval lehetett, amelyben arról kellett mesélni, hogyan élték át a Covid-19 okozta járványhelyzetet, hogyan változtatott életmódjukon ez az időszak, mennyivel lettek környezettudatosabbak és hogyan tudják mindezt a mindennapokban továbbvinni” – mondja Mészáros Szilvia a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány munkatársa.

Az derült ki a beküldött videókból, hogy a fiatalokat nagyon foglalkoztatja ez a téma, komolyan veszik ezt a kérdést. Voltak olyanok, akik például átálltak arra, hogy naponta sétáljanak, biciklizzenek, volt, aki konyhakertet alakított ki, más saját bevásárlótáskát készített magának.

Az együtt töltött pár nap alatt a fiataloknak csoportban kellett dolgozni és különböző feladatok mentén, közösen kellett egy nagy projektet végigvinni a tábor végére.

„A design eszközrendszerével dolgoztunk olyan témákon, amelyek a klímavédelmet, a fenntartható gondolkodást segítik elő, workshopjainkon ezekre a témákra kellett reflektálniuk a fiataloknak”- mondja Huszár András, a Hello Wood ügyvezetője és társalapítója. „Az egyik csoport például komposztálás témában dolgozott, olyan fából készült design komposztálókat készítettek, amelyek a háztartásokban is használhatók. Egy másik csapat nyugágyakat készített, fából és használt ruhákból, voltak, akik megmaradt ruhákból alkottak új ruhadarabokat a zero waste szellemiségében, mások hulladékpapírból készítettek új papírt, de a fotó, az animáció és a film irányából is megközelítették a témát.”

A foglalkozásokat olyan designerek vezették, akik maguk is a környezet-és egészségtudatos életmód hívei. A workshopok mellett a fiatalok szakmai előadásokon is részt vehettek. Az előadók között volt például Vetlényi Alma, divattervező a fenntartható divat egyik hazai képviselője és Szebenyi Péter a Hulladékvadász-projekt vezetője.

Huszár András szerint nagyon színvonalas munkák születtek és a fiatalok szívvel-lélekkel készítettek az alkotásokat. „Nem akartak elmenni aludni, nem akartak szabadidőt, egyfolytában a projekteken dolgoztak. Ez nem egy megúszós ügy volt a számukra, hanem tényleg odatették magukat. Az elején megszeppenten érkeztek és a végén úgy mentek el, hogy ki mernek állni a színpadra, meg mernek fogni egy mikrofont és vállalják saját véleményüket ebben a témakörben. Tőlük is nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. Azt gondolom, mindenképpen lesz folytatás, és szeretnénk a nyári tábort havi workshopokkal is kiegészíteni.”

„Abban bízunk, hogy ezek a fiatalok, magukkal viszik a táborban megszerzett tudást” – mondja Mészáros Szilvia. „Szeretnénk, ha példát tudnának mutatni a szüleiknek, nagyszüleiknek, barátaiknak, osztálytársaiknak, és idővel egyfajta zöld influencerekké válnának saját mikroközösségiekben.”


Cikkajánló