Amikor egy bányató megmutatja igazi kincseit

Újabb védett orchideafajjal bővült a fertőszéplaki bányató környékének flórája. Több szép kosborféle mellett megjelent a vörösbarna nőszőfű is.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. június 12.

Újabb védett orchideafajjal bővült a fertőszéplaki bányató környékének flórája. Több szép kosborféle mellett megjelent a vörösbarna nőszőfű is.

A fertőszéplaki bányató környékén a nagyon ritka halvány ujjaskosbor (Dactylorhiza ochroleuca) mellett, amely főként májusban virágzik, újonnan megfigyelték a vörösbarna nőszőfű (Epipactis atrorubens) felbukkanását. A napokban pedig a fokozottan védett, különleges formájú méhbangót – melynek természetvédelmi értéke 250 000 forint – a korábbi évekhez képest új élőhelyen is észlelték a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Foltokban a mocsári nőszőfű (Epipactis palustris) nagyobb tömegei kezdtek el virágozni. A kissé magasabb térszinteken a fehér madársisak (Cephalanthera damasonium) néhány egyede figyelhető meg – adta hírül posztjában a nemzetipark-igazgatóság a Facebook-oldalán.

A Magyarországon vadon élő orchideák a kosborfélék családjába tartoznak. Az összes hazai orchideafaj védett vagy fokozottan védett. A dekoratív virágokat tilos leszakítani, vagy kiásni a növényt.

A „nem orchideák” közül az ősharasztok osztályába sorolt közönséges kígyónyelv (Ophioglossum vulgatum) emelhető még ki, mint különlegesség, amelyet a 2019-es év folyamán fedeztek fel a terület határán.

Forrás: Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság


Cikkajánló