Áradnak a folyóink, több helyen árvízvédelmi készültséget rendeltek el

Jelenleg 510 kilométeren van hazánkban árvízvédelmi készültség, több mint 200 kilométeren harmadfokú, ami a legmagasabb szintet jelöli.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Vajda János / MTI (Kiemelt kép)
Forrás:
MTI
2023. január 20.

Jelenleg 510 kilométeren van hazánkban árvízvédelmi készültség, több mint 200 kilométeren harmadfokú, ami a legmagasabb szintet jelöli.

A Sajó és a Tarna teljes magyarországi szakaszán harmadfokban védekeznek – mondta az MTI-nek Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Ez a gyakorlatban 24 órás, megerősített figyelőszolgálatot jelent, de lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség. Reggel már tetőzött mindkét folyón az árhullám, de később még várható újabb vízszintemelkedés. Ez attól is függ, hogy hó vagy eső formájában érkezik-e a csapadék.

A Sajó áradása miatt a Putnok és Sajóvelezd közötti mellékútnak mintegy 1,5 kilométeres, a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű útnak pedig 1 kilométeres szakaszát zárták le. A közlekedőket fokozott óvatosságra intik a többi úton is.

A Nógrád megyei Ipolytarnócon szintén harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Itt az MTI híradása szerint kiköltöztették otthonukból a lakosságot civil mentőcsoportok, a HELP Mentőegyesület, a Palóc Mentőcsoport és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével, akik homokzsákok elhelyezésében is részt vettek.

Cikkajánló