Átadták Londonban az első „környezetvédelmi Nobel-díjakat”

Kiosztották a Vilmos cambridge-i herceg által tavaly alapított Earthshot Prize díjat, melyet – a szervezők reményei szerint – idővel a „környezetvédelem Nobel-díjaként” fognak emlegetni. Öt kategóriában hirdettek nyertest.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
MTI
2021. október 18.

Kiosztották a Vilmos cambridge-i herceg által tavaly alapított Earthshot Prize díjat, melyet – a szervezők reményei szerint – idővel a „környezetvédelem Nobel-díjaként” fognak emlegetni. Öt kategóriában hirdettek nyertest.

Az Earthshot Prize elnevezése a Moonshot kifejezésből született, amely az Egyesült Államok 1960-as évekbeli törekvésére utalt, hogy eljuttassák az első embert a Holdra. Az alapítók szerint most hasonló széles körű összefogásra van szükség az égető környezetvédelmi problémák megoldására – írta az MTI.

Az öt kategória díjazottjait a 15 jelöltre szűkített listáról egy zsűri választotta ki, amelynek munkájában David Attenborough természettudós, Cate Blanchett színésznő és Shakira kolumbiai énekesnő is részt vett. A kategóriák nyertesei egyenként egymillió fontos (427 millió forintos) pénzjutalmat kaptak.

Jöjjenek a díjazottak:

  • A természetvédelmi és -helyreállítási kategória díját Costa Rica nyerte. A dél-amerikai ország egykor erdőségeinek nagy részét kiirtotta, de mára megduplázta a fák számát. A győztes programjának lényege, hogy fizetnek a helyi lakosoknak a természetes ökoszisztémák helyreállításáért, valamint újjáélesztik az esőerdőket.
  • A levegő megtisztításáért odaítélt díjat az indiai Takachar vállalat kapta egy olyan hordozható gép elkészítéséért, amely a mezőgazdasági hulladékot műtrágyává alakítja, és ezzel elkerülhetővé teszi, hogy a gazdák felégessék földjeiket, ami légszennyezést okoz.
  • Az óceánok újjáélesztésének díját a bahamai Coral Vita-projekt nyerte el, amely egy új módszerrel segít a világ haldokló korallzátonyainak helyreállításában. A módszert két barát fejlesztette ki a Bahamákon: speciális tartályokban nevelik a korallokat az elpusztult korallok pótlására, az újak így ötvenszer gyorsabban nőnek, mint a természetben.
  • A pazarlásmentes világ építéséért járó díjat az olaszországi Milánó kapta egy olyan programért, amelyben összegyűjtik a fel nem használt ételt és rászorulók között osztják szét. A kezdeményezéssel jelentősen csökkent a városban kidobott élelmiszer mennyisége, egyúttal az éhezés problémáját is kezelni tudták.
  • Az éghajlatváltozásra megoldást kereső projektek közül egy thaiföldi-német-olasz projektet jutalmaztak: az AEM Electrolyzer megújuló energiával bontja a vizet hidrogénre és oxigénre a hidrogén előállításához, ami azért előrelépés, mert ehhez általában fosszilis tüzelőanyagokat használnak.

A londoni Alexandra-palotában megrendezett díjátadó ceremóniára érkező hírességek egyike sem repülővel utazott, nem használtak műanyagot a színpad építéséhez, és felkérték a résztvevőket, hogy „legyenek tekintettel a környezetre” az alkalomra viselt ruha kiválasztásánál. A tervek szerint a következő, 2022-es díjátadót az Egyesült Államokban rendezik meg.

Cikkajánló