Szabad szemmel is látható a júniusi bolygóegyüttállás

A látványos és ritka jelenséget csak a hajnali órákban, és csupán rövid ideig lehet megfigyelni a horizont felett. Íme, erre kell figyelned, ha szeretnéd látni a „bolygófüzért”.

Szerző:
Turista Magazin/Zselici Csillagpark
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
2022. június 23.

A látványos és ritka jelenséget csak a hajnali órákban, és csupán rövid ideig lehet megfigyelni a horizont felett. Íme, erre kell figyelned, ha szeretnéd látni a „bolygófüzért”.

Korábban már mi is hírt adtunk róla, hogy a júniusi égbolton öt égitest lehet látni felsorakozva: a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz legutóbb 2004-ben voltak láthatók egyvonalban. A hónap eleje óta megfigyelhető csillagászati esemény sokak érdeklődését felkeltette, a Zselici Csillagparknál is rengetegen érdeklődtek, hogyan lehet megfigyelni a médiában „bolygóvonatnak”, „bolygófüzérnek” elkeresztelt látványt.

A Zselici Csillagparkot több mindenért is érdemes felkeresni, de a jelenlegi bolygóegyüttállást innen aligha lehet teljes egészében látni, ugyanis az intézményt körülvevő erdő fái kitakarják az éppen a horizont felett vonuló Merkúrt és a Vénuszt. A csillagpark azonban közleményében kihangsúlyozza:

Egy olyan csillagászati eseményt van szó, ami megfelelő körülmények között szabad szemmel is jól megfigyelhető, távcső sem szükséges hozzá!

A Zselici Csillagpark munkatársai azt tanácsolják, hogy egy jó keleti horizontú rétről, szántóról, vagy egy megfelelő tájolású ablakból figyeljük meg a látványosságot, amelynek észlelése nem igényel szaktudást, csupán egy kis segítségre lehet szükségünk. Az interneten található ábrák alapján pontosan be lehet azonosítani a bolygókat a pirkadó égen.

A jelenség megfigyelőinek azonban résen kell lenni, ugyanis a június 17. és 28. közötti hajnali időszakban csak egy szűk időintervallumban (kb. 4:00-4:20) látható - elméletileg. Sajnos a Merkúr megfigyelésére nagyon kicsi az esély, mert a Napot épphogy csak megelőzve 4 órakor emelkedik látóhatár fölé. Ráadásul a pára, a por, a domborzati viszonyok, az épületek és a fák miatt még nehezebb dolgunk van, hogy megpillantsuk az egyre világosodó égbolton. Ellenben a Szaturnusz már éjjel 1 óra után, a Jupiter és a Mars 3 óra után jó eséllyel megfigyelhető. A Vénusz ugyan még csak akkor kel, de a világosodó égbolton még valószínűleg látható lesz.

Cikkajánló