Autó nélkül a legszuperebb főváros környéki kirándulóhelyekre

A legtöbben tavasszal vágynak a természetbe, de nem sokan tudják, hogy a Budapest környéki kirándulási célpontok tömegközlekedéssel is könnyedén elérhetőek. A Pilisi Parkerdő szakemberei most összegyűjtöttek néhány környezetbarát lehetőséget.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Gulyás Attila
2018. április 19.

A legtöbben tavasszal vágynak a természetbe, de nem sokan tudják, hogy a Budapest környéki kirándulási célpontok tömegközlekedéssel is könnyedén elérhetőek. A Pilisi Parkerdő szakemberei most összegyűjtöttek néhány környezetbarát lehetőséget.

Dunakanyari kirándulóhajó

 


A hajójárat Budapest - Szentendre - Visegrád - Esztergom útvonalon közlekedik. A Dunán fölfelé haladva, azaz Esztergom felé menet 12:55-kor a dömösi hajóállomáson is megáll. Visszaútján 17:00-kor köt ki Dömösön és indul vissza Budapestre.


Közlekedik:
• április 14. - április 21. között szombatonként
• április 28. - szeptember 2. között hétfő kivételével naponta, valamint április 30-án és május 21-én.
• szeptember 8. - szeptember 29. között szombatonként.

 

Ajánlott túrák:
• H5-ös HÉV - Pomáz - Volánbusz - Pilisszentkereszt Dobogókő-hegytető - sárga sáv jelzés Lukács-árkon keresztül - Dömös hajóállomás - Budapest (Gyalogos túra hossza: kb. 8 km)
• H5-ös HÉV - Pomáz - Volánbusz - Pilisszentkereszt Dobogókő-hegytető - piros háromszög jelzés - Prédikálószék - piros háromszög jelzés - piros kereszt jelzés - Dömös hajóállomás - Budapest (Gyalogos túra hossza: kb. 16 km)

 

További információ ide kattintva érhető el.

 

Dömösi átkelő kishajó

 


Ismét közlekedik az átkelő kishajó Dömös és a Duna börzsönyi oldalán lévő „Dömösi átkelés” vasúti megállóhely között, így lehetőségünk van a Nyugati pályaudvar és Szob közötti vonalon gyakran közlekedő vonatokra felszállva közvetlenül a belvárosból indulni, vagy oda érkezni.

 

Közlekedik:
• április 5. - szeptember 30. között hétfő kivételével naponta. Fontos, hogy a hajóra előzetesen be kell jelentkezni a 9:00 és 18:00 között hívható 06/30-780-1762-es telefonszámon!

 

További információ ide kattintva.

 

Túrákat tervezhetünk például a következő látnivalókhoz:
Rám-szakadék és Lukács-árok
Vadálló-kövek és Prédikálószék
Dobogókő

 

Dömörkapui busz

 


A nyári időszámítás alatt Szentendréről közvetlenül a Pilis egyik „kapujába” visz a nemrég újraindított, hamisíthatatlan kirándulójárat. Október 27-ig szabad- és munkaszüneti napokon 9:10-kor indul a szentendrei autóbusz-állomásról. 9:30-ra ér Szentendre, Dömörkapu autóbusz-fordulóhoz, ahonnan 17:25-kor indul vissza. (A járatra érvényes menetjegyet az indulást megelőzően legalább 10 perccel meg kell venni!)

 

Ajánlott túra:
H5-ös HÉV - Szentendre autóbusz-állomás - Volánbusz - Dömörkapu autóbusz-forduló - zöld háromszög jelzés - Lajos-forrás - piros négyzet jelzés - piros kereszt jelzés - Holdvilág-árok - Kiskovácsi - Volánbusz - Pomáz autóbusz-állomás - H5-ös hév (Gyalogos túra hossza: kb. 7 km)

 

További információ ide kattintva. (Honnan: Szentendre, autóbusz-állomás - Hova: Szentendre, Dömörkapu autóbusz-forduló)

 

Visegrádi Kisvillám-buszjárat

 


Ez a járat a nyári időszámítás alatt, szabad- és munkaszüneti napokon közlekedik a visegrádi révállomás és a Kisvillám között. A járat a Mogyoró-hegyen, a Madas László Erdészeti Erdei Iskolánál (Jurta tábor) és a Visegrádi Fellegvárnál is megáll. A visegrádi révállomás Budapestről autóbusszal az Újpest-Városkaputól induló volánbuszokkal, vagy vonattal, a Nyugati pályaudvarról indulva, Nagymaroson át érhető el.

 

További információ ide kattintva. (Honnan: Visegrád, nagymarosi rév - Hova: Visegrád, Kisvillám autóbusz-forduló)

 

Túrákat tervezhetünk a következő látnivalókhoz:
Bertényi Miklós Füvészkert
Kaán Károly-forrás
• Telgárthy-rét
Visegrádi Fellegvár
Zsitvay-kilátó, Nagy-villám

 

A környéken számos tanösvény is található, amiket akár önállóan is végigjárhatunk:
• Áprily-völgyi Rege-termő Tanösvény
• Erdőanyai Tanösvény
• Kisvillámi Vadvirágos Tanösvény
• Mogyoró-hegyi Természetismereti Tanösvény és Vadbemutató Kert
• Nagyvillámi Erdészeti Tanösvény

 

Kisvasúttal a Budakeszi Vadasparkba

 

 


Előzetes bejelentkezés alapján a budapesti Gyermekvasút szerelvényei megállnak a „Vadaspark” megállóhelyen, így csoportok számára az erdei kisvasutazás összeköthető a vadasparki látogatás élményével. Bejelentkezni legalább egy nappal az utazás előtt, a hűvösvölgyi állomás telefonszámán (06/397-5394) lehet. A szolgáltatás csoportok számára érhető el, így érdemes közös túrát szervezni!

 

A megállóhelytől a sárga kereszt jelzésen közelíthető meg a Budakeszi Vadaspark, körülbelül 45 perces, könnyű sétával. A látogatás után, hazafelé a BKK járatait is választhatjuk, hiszen a 22-es, a 22A vagy a 222-es járatok 15 perces sétával elérhetők.

 

Indulás előtt mindig érdemes tájékozódni a közlekedési vállalatok honlapján az esetleges változásokról.

Cikkajánló