Hírek

Az enyhe idő miatt felébredtek a medvék a Tátrában

A csaknem tavaszias időjárás miatt, ami a Magas-Tátrában már hetek óta tapasztalható, a medvék felébredtek téli álmukból.

Szerző:
http://www.magas-tatra.info
Fotó:
Daisyree Bakker
ForestWander
Kedves Tibor
ksyz
Fulvio Spada
2014. január 16.

A csaknem tavaszias időjárás miatt, ami a Magas-Tátrában már hetek óta tapasztalható, a medvék felébredtek téli álmukból.

Az utóbbi időben az erdészek több egyed mozgását regisztrálták, néhányat a turistautak közelében, ezért figyelmeztetik a turistákat, hogy túrájuk közben bármikor találkozhatnak medvével. Jozef Hybler, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (TANAP) zoológusa elmondta, hogy medvék jelentek meg a Tarajka, Tátrafüred, a Késmárki itató és Podbanszkó környékén is.
„Az időjárás jelentősen befolyásolja a medvék téli hibernációját, az enyhe időjárás előcsalogatja őket a téli barlangjukból, és olyan területeken is felbukkanhatnak, ahol ilyenkor nem számítunk rájuk. Ezért figyelmeztetjük a turistákat, hogy túra közben fokozottan figyeljenek, mivel az erdős részeken könnyen előfordulhat, hogy medvével találkoznak” - mondta el a szakember, és hozzátette, hogy ilyenkor elsősorban fiatalabb egyedekkel van esély találkozni. A nagyobb magasságban ez a veszély nem fenyeget, hiszen ott kicsit hűvösebb az időjárás.
 

med-forestwander.jpg

 

„A medvék nem kifejezetten táplálékszerzés céljából bújnak elő téli barlangjukból, hiszen mielőtt megkezdik téli álmukat, megtisztítják emésztőrendszerüket, ami nem lép működésbe egyik percről a másikra. Fontos, hogy milyen lesz az időjárás a következő napokban. Ha folytatódik a felmelegedés, elkezdik keresni a táplálékot, ami ilyenkor meglehetősen kevés, ezért folyamatosan keresgélnek” - magyarázza Hybler azt a tényt, hogy ezekben a hetekben nem észleltek medvéket a lakóházak vagy a hulladékgyűjtő konténerek közelében.

A szokatlan felmelegedés viszont nincs hatással a mormotákra, akik valódi téli álmot alszanak, és akiknek mindegy, milyen az idő a felszínen. Az egyéb erdei állatok, mint pl. a zerge, a szarvas és az őz számára ez az időjárás kedvezőbb, mivel a táplálékot nem kell a hó alól kiásniuk. „A tél még előttünk van, és senki nem tudja, meddig fog tartani. Lehet, hogy még áprilisban is sok hó lesz az erdőkben, ami viszont jótékony hatással lenne a vemhes állatokra” - magyarázza a szakember. Hybler szerint a fagyra és a hótakaróra nagy szükség van a hegyekben, mert pl. a ragadozók fészkei tele vannak parazitákkal, amelyek csak a kemény fagyokban pusztulnak el. „Ha nagyon enyhe a tél, mint a mostani is, akkor a kártevők korábban életre kelnek és megerősödnek” - mondja végül a zoológus.

 

med-ksyz(1).jpg

 

Furcsa ez a tél. A hőmérséklet olyan magas, hogy a medvék felébredtek téli álmukból. Mivel ez nem az ébredés természetes időpontjában történt, emiatt az állatok idegesek. Erről saját bőrén győződhetett meg a 26 éves Michal Ondrejkov szlovák erdész, aki pár nappal ezelőtt rutinmunkáját végezte Perbenye (Pribylina) környékén. A járőrözés végén, miután már elindult az autója felé, egy 300 kilogrammos nőstény medve támadta meg. A medve nem a tőle megszokott viselkedést mutatta, agresszív és zajos volt. Elriasztásában nem segítettek azok a bevált fogások, amelyeket a szlovák erdész jól ismer, a medve megharapta az erdész lábait, akinek azonban szerencsére sikerült őt meghátrálásra késztetni. A sebesült erdész maga kért segítséget, akit a mentők több mély sebbel a liptószentmiklósi kórházba szállítottak, élete azonban nincs veszélyben.

Az állatok nem jól tűrik ezt a kivételesen enyhe telet. A magas hőmérséklet a téli álmot alvó állatok korai ébredéséhez, ezáltal természetes életritmusuk megzavarásához vezet. Ennek köszönhetően a medvék idegesen, természetellenesen viselkedhetnek, azért az erdészek felkérik a turistákat, hogy óvatosan közlekedjenek a téli erdőkben.

 

med-kedves_tibor(1).jpg

 

A viszonylag magas januári hőmérséklet, a kevés hó is hozzájárul ahhoz, hogy a medvék felébrednek téli álmukból. Filip Zięba, a Tátra állatvilágának lengyel szakértője szerint a ragadozók némelyike nem alszik, hanem járja a hegyeket. „Az elmúlt napokban több medvelábnyomot találtunk, többek között egy nőstény medvének és kölykének lábnyomát is” - mondta el Filip Zięba, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) szakembere. A szakember hozzátette, hogy a medvéknek a tél folyamán végig meg kell őrizniük a nyáron felszedett zsírtartalékot, ugyanakkor a szokatlanul magas hőmérséklet miatt lassan kezdenek felébredni téli álmukból. Ilyenkor viszont nincs elegendő táplálék, ennek ellenére a medvék nem vándorolnak a hegyekben, mivel ezzel energiát veszítenének. A legjobb, ha téli barlangjukban maradnak, így nem veszítenek energiát. A TPN szakembereinek megfigyelési azt bizonyítják, hogy a medvék ilyenkor nem vállalkoznak nagyobb vándorlásra. „Ez leginkább csak kisebb mászkálás a barlang közelében, rövid távolságra” - mondta a szakember.

 

med-fulvio_spada.jpg


A szakember hozzátette, hogy a viszonylag kevés hótakaró jó hír viszont a zergéknek. A téli időszakban közülük néhány példány minden évben elpusztul a lavinákban, vagy a szűkös táplálék miatt éhség következtében. „A zergéknek ez ideális időjárás, a vékony hótakaró alatt ugyanis könnyebben hozzájuthatnak a tél átvészeléséhez szükséges táplálékhoz” - mondta Zięba.
A Tátrában december közepétől nem hullott hó, a hőmérséklet átlagosan 0 °C körül van. A Gšsienica-völgyben mindössze 1 cm a hóréteg vastagsága, de a Lengyel-Öt-tó völgyében és a Halastónál is csak 36 cm hóréteget mérnek.
Cikkajánló
Miben segíthetünk?