Az enyhe tél kedvezett a kullancsoknak

1855 óta ez volt a legmelegebb tél Európában, kis túlzással azt is mondhatjuk, idén kimaradt egy évszak. A megszokottnál jóval enyhébb időjárás az élővilágra is hatással van, a kullancsok például már február elején úgy viselkedtek, mintha tavasz lenne.


Szöveg:
Fotó:
Adobe Stock
2020. március 18.

1855 óta ez volt a legmelegebb tél Európában, kis túlzással azt is mondhatjuk, idén kimaradt egy évszak. A megszokottnál jóval enyhébb időjárás az élővilágra is hatással van, a kullancsok például már február elején úgy viselkedtek, mintha tavasz lenne.


A kullancsok normális esetben téli álmot alszanak. Ilyenkor csökken az anyagcseréjük, a légzésük, nem táplálkoznak, nem keresnek gazdát. Elbújnak az avarban, vagy a talajban. A legkedvezőtlenebb számukra, ha hómentes napok kemény faggyal párosulnak. Most azonban se hó, se fagy nem nagyon volt, így egy-két zord napot leszámítva, valószínűleg folyamatosan aktívak voltak.

„Február elsején voltam gyűjteni a Bakonyban, úgy 650 méteren. Kellemes tavaszi idő volt, sütött a nap, már nyíltak a hóvirágok. Arra számítottam, hogy esetleg egy olyan fajt találok, ami télen is szokott mozogni. Ezt a fajt egyébként angolul téli kullancsnak is hívják” – meséli dr. Földvári Gábor parazitológus, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézet tudományos főmunkatársa. „Ehhez képest több faj, többféle fejlődési alakját gyűjtöttem – a téli kullancs mellett közönséges kullancsot és egy Dermacentor fajt is – ami már tavaszi állapotot jelzett.”

Normális esetben, a hideg tél után, kora tavasszal a kullancsok érzékelik a nappalok hosszabbodását, és február végén, március elején elkezdnek gazdát keresni. Erre az időszakra tehető aktivitásuk egyik szezonális csúcsa. A másik ilyen aktivitási csúcs ősszel van, amikor a nyári, inaktív időszakból ébrednek fel.

„Az enyhe tél miatt a kullancsok most hamarabb tudnak gazdát találni, hamarabb beindul a nőstények peterakása, a következő generáció is hamarabb tud gazdát keresni, tehát egy általános sűrűségnövekedést várhatunk. Ha nagyobb számú kullancs szív vért a gazdán, a kórokozóknak is nagyobb esélye lesz a kullancsok és a gazdák között mozogni. Nincs olyan direkt összefüggés, mely szerint akkor több lesz a Lyme-kóros ember is, azonban ha nagyobb a kullancsok sűrűsége, akkor várható, hogy több embert fognak megcsípni, és vélhetően nőhet a Lyme-kórt terjesztő kullancsok száma is.„

Túrázás során nézzük át magunkat többször, és lehetőleg viseljünk világos ruházatot, hogy könnyebben észrevegyük a rajtunk mászkáló kullancsot. A kullancsriasztó krémek, szprék általában csak 2-3 óráig hatásosak, ezután használatukat ismételni kell. Nagyon fontos, hogy minél hamarabb szedjük ki a bőrünkbe fúródott kullancsot, mert ha sokáig bent marad, akkor nagyobb eséllyel jutnak át az esetlegesen benne található kórokozók. Nem kell megijedni, ha a kullancs szájszerve beszakad, egy-két héten belül, mint egy szálka, magától kilökődik.


Cikkajánló