Az ezeréves határ mentén

Egy maroknyi természetjáró elhatározta, hogy idén júliusban 7 nap alatt végigjárják a Fogarasi-havasok főgerincét. A nem mindennapi terveikről kérdeztük a fő szervezőt, Kovács Istvánt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Kovács István
2017. április 29.

Egy maroknyi természetjáró elhatározta, hogy idén júliusban 7 nap alatt végigjárják a Fogarasi-havasok főgerincét. A nem mindennapi terveikről kérdeztük a fő szervezőt, Kovács Istvánt.

Boldogasszony-nyereg 2294m, a Köves-katlan, háttérben a Lajta- és Kis-Lajta-csúcsok
 

Miért pont a Fogarasi-havasokra esett a választás?

Tavaly sikerült első körben eljutnunk a Fogarasi-havasokba, a gerincen túráztunk a Bilea-tótól a Negoj-csúcsig és vissza. Hosszú lejtők, meredek kaptatók, kitett, csipkézett gerincélek, kúp alakú csúcsok, kristálytiszta vizű tengerszemek, mély szurdokvölgyek jellemzik. Akkor határoztuk el, hogy ide vissza kell jönnünk, és végig kell járnunk a gerinc turistaútját. Maga a hegység a Kárpát-koszorú leghosszabb alpesi jellegű vonulata, a K-Ny irányú főgerincbejárása során 91 km-t kell megtenni kb. 6500 m szintemelkedéssel Zernyesttől a Vöröstoronyi-szorosig. A csúcsok magassága 50 km-en keresztül 2000 m fölött van. Valamikor a főgerincen vonult végig az „ezeréves” határ. A főgerinc, így Erdély legmagasabb pontja a Negoj-csúcs (2535 m). A hegység, egyben Románia legmagasabb pontja a Moldován-csúcs (2544 m), amely egy déli mellékgerincen található közel a főgerinchez, így azt a kis kitérőt is megtesszük majd. Mindezek mellett indok volt még, hogy jelenleg nincs egy átfogó, részletes, ingyenesen, bárki számára elérhető leírás a főgerinc túraútjáról. Ezt a „hiányt” szeretnénk pótolni egy olvasmányos beszámoló elkészítésével. 

 

 A Negoj-csúcson 2535m, ahol még a régi magyar határkő is megtalálható

 

A túra napi bontásban
1. nap Vöröstoronyi-szoros (350 m) - Szuru-nyereg (2113 m)
14,8 km 9,5 óra ↑1911 m ↓147 m

2. nap Szuru-nyereg (2113m) - Kalcun-tó (2194 m) ⌂
13 km 11 óra ↑1222 m ↓1075 m

3. nap
Kalcun-tó (2194m) - Zerge-tó (2249 m)
6,5 km 5 óra ↑656 m ↓601 m

4. nap
Zerge-tó (2249m) - Podrág-nyereg (2307 m)
7,4 km 6 óra ↑739 m ↓617 m

5. nap
Podrág-nyereg (2307 m) - Szombatfalvi-Nagy-nyereg (2188 m)
10,7 km 7,5 óra ↑875 m ↓1438 m

6. nap
Szombatfalvi-Nagy-nyereg (2188 m) - Zernye-nyereg (1923 m)
9,2 km 3,5 óra ↑449 m ↓703 m

7. nap
Zernye-nyereg (1923m) - Plaiul Foii (849m)
29,2 km 12 óra ↑645 m ↓1860 m

Összesen
: 90,8km 54,5 óra ↑6497 m ↓6441 m

Hogyan osztottátok fel a távot?


A túrát nyugat-keleti irányban, tehát a hivatalos úttal ellenkező irányból kívánjuk megtenni két javaslat alapján. Az egyik javaslat szerint azért, mert az uralkodó szél  nyugati irányú, a másik javaslat szerint így a túra első felében túl leszünk a kitettebb, technikásabb részeken, mint például a Szeréte-él vagy az Ördög-csorba. A túra 7 napra van tervezve, van benne 3 fél nap is pihenőknek, de ha nem szükséges, akkor ezek összevonhatók. Viszont a cél nem a minél gyorsabb teljesítés, hanem a táj szépségének, a vándorlásnak és az ezek nyújtotta szabadságnak élvezete, a biztonságos túrázás mellett. A napi etapok Nagy Balázs Gerinctúrák a Kárpátokban című könyvében ajánlottak szerint lettek meghatározva. A szintek, távolságok, időtartamok pedig a Bácskai Gusztáv és Wild Ferenc Fogarasi-havasok hegymászó és turistakalauza alapján. Erre a vázra készítettem egy részletes itinert, ami mutatja a gerincen levő forrásokat, sátrazóhelyeket, védkunyhókat is.Egy ilyen túra kitalálása és végigjárása azért feltételez némi természetjárós múltat.


Kb. 10 éve túrázunk együtt, és ez idő alatt sokszor megfordultunk a Bihar-hegységben, annak néhány nehezen megközelíthető szurdokán (Oselu-kanyon, Száraz-völgy-kanyon, Rossz-völgy-kanyon) végigereszkedtünk kötéltechnikával. Bejártuk a Szlovák Paradicsom több szurdokát, túráztunk az Alacsony-Tátra gerincén, a Magas-Tátra szlovák és lengyel oldalán is barangoltunk már, végigjártuk a Magisztrális utat. Én tavaly hegyi vezetővel megmásztam a Gerlachfalvi- és a Lomnici-csúcsot, belföldön - bár szervezetlen keretek között - teljesítettük a Mátrabérc, a Zemplén 50, a Karancs-Medves 50 teljesítménytúrákat, illetve az Alpok néhány via ferrata útját is megmásztuk… Jelenleg bronzjelvényes gyalogtúra-vezetői tanfolyamra járok.

 

 Kalcun-tó 2194m, a régi védkunyhóval

 

Külön fizikálisan is készültök a nyári túrára?

 

Igen, szinte minden hétvégén túrázunk. Jelenleg a Zempléni-hegységben és a Bükkben készülünk, a napi megtett távokat és a hátizsák súlyát is emelve. A legutóbbi megmozdulás során 1. nap 50 km-t, 2. nap 25 km-t tettünk meg egy kb. 10 kilós zsákkal. A telet sem hagytuk veszni, többször voltunk a Bihar-hegységben hótalpazni, a Börzsönyben túráztunk a januári hóban 40 km-t, a zempléni csúcsokon túramozgalmat jártuk, és februárban a Nagy-Bihart is meghódítottuk. Júliusig még szükségesnek tartom, hogy 2-3 alkalommal több napra is nekimenjünk a hegyeknek az egynapos túrák mellett. Egyrészt az újonnan beszerzésre kerülő felszerelések (pl. sátor, hátizsák, derékalj) tesztelése, másrészt a nomád körülményekhez való alkalmazkodás miatt.

 

Felhőben a Lajta-nyereg 2156m és a Lajta-tornyok, balról a Lészped-csúcs 2517m, jobbról a Negoj-csúcs 2535m 


Hány kilós lesz a megpakolt hátizsákotok, és milyen hosszú a felszereléslistátok?


Én egyelőre kb. 20 kilóra saccolom a zsákom, de próbálok lefaragni belőle. A felszerelések még nem véglegesek. Szeretnénk néhány újabb, könnyebb, technikailag fejlettebb cuccot beszerezni, ezek pedig nagymértékben befolyásolják a cipelendő súlyt: akár 3-4 kilót is tudnánk fogyasztani a zsákokon. A felszereléslista végeláthatatlan, ezért kategorizáljuk az elemeit: alváshoz, túrázáshoz, étkezéshez, tisztálkodáshoz szükséges felszerelések, segédeszközök és gyógyszerek.

 


A logisztikát, pl. az élelmiszer- és vízellátást hogyan oldjátok meg?

 

A vízellátás az kulcskérdés. Ez az egyik oka a júliusi időpont megválasztásának. A június a legcsapadékosabb, és onnantól kezdve, ahogy melegszik az idő, a gerinctől egyre lejjebb fakad csak forrásvíz. A völgyfőkben mindig található, csak azokhoz jelentős szintet kellene veszítenünk, és ott általában vannak juhászkutyák is… Viszünk magunkkal víztisztítót és vízfertőtlenítő tablettákat is. Az élelmiszerek esetében a zacskóstészta-készítményeket, instant leveseket, tojásport, májkrémet, aszalt gyümölcsöket, szőlőcukrot, sót itthon beszerezzük a túra teljes időtartamára, szárazkolbászt, szalámit, sajtokat, csokikat, kenyeret itthonról is viszünk, valamint a harmadik napon leereszkedünk a Bilea-tóhoz utánpótlásért, és egyúttal eszünk is valamit. Ezenfelül, ha a készletünket nem jól határoztuk volna meg, a hatodik napon a gerinchez viszonylag közel levő Podrág menedékházba betérhetünk falatozni.

 

 Bilea-tó 2034m, Bilea menedékház, ma már luxusszálló, eddig jön fel a Transzfogarasi út, egyébként a Fogarasi-havasok legfotózottabb helye

 

Mit csináltok, ha azon a héten ítéletidő lesz, van B terv, vagy mindenképpen július elején szeretnétek menni?

 

Június utolsó és július első két hetében akarunk menni. Ebben az intervallumban kiválasztjuk azt a 7 napot, amikor a legmegfelelőbb az időjárás az előrejelzések alapján. Természetesen mivel magashegységről van szó, az időjárás óráról órára változhat, a gerincrégióban bármikor havazhat. A nyári átlaghőmérséklet maximum 7-8 Celsius-fok, illetve minimum mínusz 8-11 Celsius-fok. Ha esni fog az eső, akkor is haladnunk kell, leginkább a villámlás és a viharos szél a kockázati tényező. Ha ilyen időnk lesz huzamosabban, el kell hagynunk a gerincet.

 

 

 

 

Vannak támogatóitok, vagy mindent önerőből finanszíroztok?

 

Ahogy már említettem, vannak felszereléseink, amelyeket szeretnénk lecserélni. A projekt teljes költségvetése mintegy ötszázezer forintra rúg, amely tartalmazza az utazási és étkezési költségeket, valamint az újonnan beszerzendő néhány eszköz árát. A hetekben, Debrecen MJV Önkormányzatnál a civil szervezeteknek lehetőségük volt sportfeladatok támogatására pályázni. Megkeresésünkre a TrekKings Természetjáró és Szabadidős Egyesület vállalta a befogadó szervezet szerepét, így az egyesület „háttértámogatásával” beadtuk a pályázatot, amelyben 150 ezer forintot jelöltünk meg igényként. Az elbírálás folyamatban van. Ezenkívül készítettünk egy, a „vállalkozásunkat” bemutató prezentációt, amellyel túrafelszereléseket gyártó vagy forgalmazó cégeket igyekszünk felkeresni támogatás reményében. Ha az eszközök cseréjét sikerülne támogatásból megoldani, akkor az nagy segítség lenne...

 


Rólad és a csapatról mit kell tudni, mit csináltok, amikor éppen nem túráztok?


Van tagunk, aki nemzeti parkban dolgozik állatgondozóként. Én a könyvelés és a mérleg helyességéért felelek egy költségvetési szervnél. A többiek a kereskedelemben dolgoznak, egyikük egy bútorlapokat, bútorvasalatokat forgalmazó cégnél kereskedelmi vezetőként, másikuk egy fagylaltporokat, cukrászati kellékeket forgalmazó nagykereskedésnél üzletkötőként. Szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy alapvetően a természete szeretete, a mozgás öröme, a feltöltődés miatt választottuk a kikapcsolódásnak ezt a formáját.

 

 A Turista-horony, a Lajta-tornyok és a Kis-Lajta a Negoj lábától visszatekintve

 

Aki esetleg ezután kedvet kapott, csatlakozhat hozzátok, vagy ez egy zárt túra lesz?

 

Jelenleg négyen tervezzük a túrát teljesíteni. Együtt készítjük a stratégiát a trekkinggel kapcsolatban felmerülő kérdésekre. Ketten vagyunk fixen, a másik két túratársnak sajnos az időpontválasztás nem a legszerencsésebb munkahelyi sajátosságokból fakadóan, de reméljük a legjobbakat. A Fogarasi-havasok gerincének végigjárása megfelelő fizikai és mentális állapotot igényel, a csapat tagjai felelősséggel tartoznak egymás iránt. Társaim és én már ismerjük egymás teljesítő- és tűrőképességének határait. Tulajdonképpen nem zárkózunk el attól, hogy bárki becsatlakozzon egy-egy szakaszon, de felelősséget nem tudunk vállalni értük.

 

 

 

 

Cikkajánló