Az MTSZ idén is csatlakozik a TeSzedd! akcióhoz

Május 15. és 17. között ismét lesz TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétgyűjtési akció - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón.

Szerző:
MTI
TM.hu
Fotó:
Pelsőczy Csaba
2015. február 20.

Május 15. és 17. között ismét lesz TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétgyűjtési akció - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta: a TeSzedd! akció - amelyet most ötödik alkalommal rendeznek meg -, kapcsolódik az Európai Bizottság által kezdeményezett Tisztítsuk meg Európát! nemzetközi szemétgyűjtési akcióhoz. A háromnapos TeSzedd! akciót az FM megbízásából ebben az évben is az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) szervezi.

 

A Magyar Természetjáró Szövetség 2014-ben csatlakozott a TeSzedd! országos szemétgyűjtési akcióhoz a TeSzedd a Kéken! című projektjével. A sikeres kezdeményezés nyomán több ezer természetjáró gyűjtötte a szemetet Magyarország emblematikus 2575 km hosszú túraútvonalán, az Országos Kékkörön. 2015-ben még nagyobb erőbedobással készülnek a természetjárók erre a nemes feladatra. A Magyar Természetjáró Szövetség 50 koordinátor bevonásával méri fel a túraútvonal szennyezettségét, és toboroz diákokat, nyugdíjasokat, cégek dolgozóit, családokat, hogy május 16-án sok ezer önkéntessel tisztítsa meg az Országos Kékkört. Várunk minden tettre kész jelentkezőt! Jelentkezés február 25-től a www.teszeddakeken.hu weboldalon.

 

V. Németh Zsolt államtitkár elmondta azt is, hogy az elmúlt fél évtizedben bebizonyosodott, érdemes és lehet jó cél érdekében mozgósítani a magyar lakosságot. A kezdeti 50 ezerről ugyanis a múlt évre 180-200 ezerre nőtt azok száma, akik a TeSzedd! akció keretében gyűjtik a szemetet az országban, tavaly 2200 tonna hulladékot szedtek össze az önkéntesek - tette hozzá.

 

 

Wégner Krisztina: Sikeres volt az a kezdeményezés, hogy a gyűjtési pontokat önkéntesek jelölhették ki

 

Az államtitkár szerint a TeSzedd! szemétgyűjtési akció alkalmas arra, hogy a gyakorlatban is ösztönözze és elmélyítse a magyar emberek környezettudatos gondolkodását. Ezt mutatja, hogy az önkéntes szemétszedésre a múlt évben már 116 ezren regisztráltak előzetesen. Az önkéntesek nemcsak saját lakóhelyükön szedik a szemetet, hanem tágabb környezetükben is - mondta az államtitkár.

 

Wégner Krisztina, az OKTF NHI vezetője arról beszélt, hogy az igazgatóság online felületein már most csütörtöktől regisztrálhatnak mindazok, akik önkéntesen részt kívánnak venni a TeSzedd! május közepi háromnapos akciójában. Sikeres volt az a kezdeményezés, hogy a gyűjtési pontokat önkéntesek jelölhették ki, ez az idén is folytatódik. Az összegyűjtött szemetet ugyanakkor továbbra is szervezetten szállítják el, és az akcióhoz szükséges más eszközöket - például szemetes zsák, kesztyű - szintén a szervezők biztosítják.

 

Az OKTF NHI vezetője elmondta, hogy a TeSzedd! akcióra a múlt évben és az idén is mintegy 120 millió forintot költöttek, illetve költenek. Ebben minden költség benne van - tette hozzá.

 

Kapcsolódó cikkünk:

TeSzedd a Kéken!

TeSzedd a Kéken honlapja

 

 

Cikkajánló