Az Országos Kéktúra egyik alapítójával beszélgettünk

Az októberi Turista Magazin fókuszába a kéktúrázás került, így nagyon adta magát, hogy az egyik leghitelesebb forrást keressük meg.

Szerző:
Turista Magazin
2021. október 1.

Az októberi Turista Magazin fókuszába a kéktúrázás került, így nagyon adta magát, hogy az egyik leghitelesebb forrást keressük meg.

Idén ünnepelte 96. születésnapját a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke, Thuróczy Lajos, aki a rákospalotai otthonában fogadott minket. A látogatás oka az volt, hogy az októberi Turista Magazin fókuszába ezúttal a kéktúrázás került, és Lajos bácsinál hitelesebb forrás nem létezik a témában. Ő is ott volt azon a legendás bükkszentléleki megbeszélésen az 50-es évek elején, ahol a Lokomotív Természetjáró Szakosztályának vezetői egy leendő túramozgalom tervét vitatták meg.

Ez a túramozgalom lett később az Országos Kéktúra, amit 1952 januárjában hirdettek meg dr. Vízkelety László kezdeményezésére. Ahogy mondani szokás, a többi pedig már történelem... A kezdetekről, a „hőskorszakról” és az azóta kialakult kéktúrakultuszról is kérdeztük Lajos bácsit, aki órákon át mesélt nekünk közel hat évtizedes pályafutásának idevágó szakaszairól. A teljes interjút az októberi számunkban olvashatjátok el.

Az októberi lapszámunkat az újságárusoknál, túraboltokban (Tengerszem, Mountex), vagy a Turistashopban tudod megvásárolni.Cikkajánló