Az őszi erdő vitamindús csemegéi

Az őszi erdő nemcsak lenyűgöző színekkel vár, de számos ízletes gyümölccsel is. A csipkebogyó, a galagonya és a húsos som valóságos vitaminbomba.

Szerző:
TM
Fotó:
Pilisi Parkerdő Zrt.
2020. október 9.

Az őszi erdő nemcsak lenyűgöző színekkel vár, de számos ízletes gyümölccsel is. A csipkebogyó, a galagonya és a húsos som valóságos vitaminbomba.

Ősszel érnek a berkenyék, a húsos som, a csipkebogyó, a fekete bodza, a galagonya, a kökény, a sóskaborbolya, a vadalma és a vadkörte – írja közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt. Kirándulás közben gyakran találkozhatunk ezekkel az ízletes vadgyümölcsökkel, termésekkel, melyekből akár különleges zamatú ételeket és italokat is készíthetünk.

Az egyik legismertebb őszi termés a csipkebogyó, a vadrózsa áltermése, ami az első őszi fagyok idején érik be. Szinte egész Európában ősidők óta gyűjtik gyógyhatásai miatt. A csipkebogyó A-, B1-, B2-, K- és C-vitamin-tartalma magas, ezért olyan gyógyhatású készítmények készülnek belőle, amelyek fokozzák az emberi szervezet ellenállását a fertőzésekkel szemben.

Isten gyümölcsének is nevezik az őshonos egybibés galagonyát, amivel a túrázók erdőszéleken és legelőkön találkozhatnak, leggyakrabban, tövises cserje vagy kis fa formájában. Érett termését még azelőtt érdemes begyűjteni, mielőtt a dér megcsípi. Nyersen és feldolgozva is fogyasztható. Az egyik legkiválóbb szívre, vérnyomásra ható növény, jóformán semmilyen mellékhatása nincs, miközben erősíti a szívet.

A húsos som régi növényünk. Általában a napos domboldalakat, erdőszéleket kedveli, gyümölcse savanykás, kellemes ízű. Nyersen is fogyasztható, jelentős C-vitamin- és karotinforrás, ezért kiváló immunerősítő. Nem véletlen, hogy a belőle készített gyümölcslé, lekvár igen kelendő a piacokon. Az ovális alakú, világos piros sombogyók még keserűek, ezért célszerű a már lepotyogott, teljesen beérett, mélyvörös terméseket gyűjteni.

Az őszi erdő gyümölcseinek gyűjtése előtt fontos tudni, hogy mint minden állami erdőterületen, a Pilisi-parkerdőben is külön engedély nélkül lehet – személyes felhasználásra – vadgyümölcsöt gyűjteni, de a hazavihető maximális mennyiség naponta 2 kg/fő. Védett területen ehhez a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges, aminek beszerzése a kérelmező feladata. Hogy mit és mennyit vihetünk haza abból, amit a természet ad, ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Cikkajánló