Az ünnepek alatt is várnak az erdei vasutak

Lassanként hagyománnyá válik, hogy az ünnepek közötti iskolai szüntet idején az egyébként téli álmot alvó vasutakon is csattognak néhány napon át a kerekek, sőt: gyertyafény, gőzösfütty és tűzijáték is vár.

Szerző:
Gulyás Attila
Gyermekvasut.hu
Fotó:
Hatvani Attila
Gulyás Attila
2018. december 19.

Lassanként hagyománnyá válik, hogy az ünnepek közötti iskolai szüntet idején az egyébként téli álmot alvó vasutakon is csattognak néhány napon át a kerekek, sőt: gyertyafény, gőzösfütty és tűzijáték is vár.

A Börzsönyben a télen csak hétvégenként közlekedő Királyréti Erdei vasút szerelvényei a már ismerős ünnepi díszkivilágításban járják a pályát az ünnepek között hétköznapokon is. Az érintett tíz napban a menetrend négy alkalommal is változni fog, a részletes indulási adatok a vasút oldalán találhatók. 

 


Ünnepi hangulat a Királyréti Erdei Vasúton


A Kemencei Erdei Múzeumvasút az év utolsó napján nyitja meg kapuit. A vonatok 10, 13 és 16 órakor is tesznek egy-egy kört, a nap fénypontja pedig a késő esti különvonat lesz, amely a felső végállomáson töltött rövid pihenő után, kicsivel éjfél előtt tér vissza a kemencei múzeumba. A vendégek itt szerény vacsorával, forralt borral és teával köszönthetik az év utolsó pillanatait. A programra előzetes jelentkezés szükséges, a vasutat működtető egyesület elérhetőségén, december 30-ig.

 

 

Éjszakai vonatozás, majd újévi ünnep Kemencén 


Ugyancsak szilveszter délutánján várja az utasokat Somogyország mélyének két eldugott erdei vasútján, Mesztegnyő határában, és a kaszói erdőben is: mindként helyszínen délután két órakor indul egy-egy különvonat a Baláta-tavi, illetve a kakpusztai végállomásokra, majd vissza, 16 óra körüli érkezéssel. A tea és forralt bor itt is alaptartozék. Mesztegnyőn már érdemes készülni a látványos téli vadetető vonatozásokra is!

  

A Felsőkak előtti egyenesben a Mesztegnyőről érkező szerelvény  
 

A Budapesti Gyermekvasúton az ünnepek alatt a vonatok óránként közlekednek, csak az üzemidő módosul. December 24-én, hétfőn az utolsó járatok jóval hamarabb indulnak a végállomásokról, december 25. és 31. között mindennap a téli hétvégi menetrend érvényes. December 29-én és 30-án gőzvontatású nosztalgiavonatok is járnak, ezen a két napon az egyik feldíszített adventi kocsi is ebben a szerelvényben teljesít majd szolgálatot. Január 1-jén, kedden az első vonatok a szokásosnál egy órával később, Hűvösvölgyből 10.10-kor, Széchenyihegyről 11.03-kor indulnak. A téli szünet utolsó napján, január 2-án, szerdán is a téli hétvégi menetrend érvényes. A Gyermekvasút hűvösvölgyi múzeuma is várja a látogatókat a téli szünetben: december 22-én és 23-án, illetve december 27. és január 2. között mindennap nyitva tart.

 

Feldíszített szalonkocsi a Gyermekvasúton 
 

Az Egererdő Zrt. kisvasútjai Szilvásváradon és Gyöngyösön december 27. és 31. között várják az utasokat. Ezen a két helyszínen a pontos közlekedési rendet az aktuális igények is befolyásolják, de az már biztos, hogy mind az öt napon 10 órakor indulnak az első járatok. Részletes információk a szilvásváradi és a Mátravasút elérhetőségén, valamint az ünnepi menetrend egyesített közösségi oldalán.

 

Kapcsolódó cikkeink:
Menetrend szerint pöfög a Gyermekvasút gőzöse
Új pályán a Gyöngyös-Szalajkaház kisvasút
Síneken a Börzsöny kapujába
 

Cikkajánló