MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.12.10. 07:00,   Szöveg: Gulyás Attila,   Fotó: Gulyás Attila

Síneken a Börzsöny kapujába

A főváros felől érkezve, Nógrád és Királyrét fölött hazánk turistautakkal talán legsűrűbben átszőtt és legvadregényesebb vidéke kezdődik. Ami viszont nem jelenti azt, hogy az eddig tartó út ne lenne hasonlóan különleges, sőt: decemberben akár maga az utazás lehet a legfőbb élmény, és csak két vonatjegy kell hozzá.

A végeláthatatlan erdő, szélesvásznú panorámák, az Országos Kéktúra egyik leghosszabb, civilizációt elkerülő szakasza, valamint a fővároshoz közeli helyszín viszonylagos érintetlensége sokakat csábít a Börzsöny erdeibe. Persze a környék hangulata nem kis részben köszönhető annak, hogy a széles utak a Dunánál véget érnek, onnan pedig már – járműtől függetlenül – mindenképp valamiféle zötykölődés, majd hosszú séta vár azokra, akik a hegység szívét célozzák meg.

 


A Vác–Drégelypalánk-vonat zakatol Nógrád vára alatt


Ezek a népszerű célpontok viszont kissé háttérbe szorítanak olyan tájakat, amelyek az ország más részén, egy szomszédos Magas-Börzsöny nélkül talán sokkal több figyelmet kapnának: a Nógrád, Királyrét és Szokolya fölött hullámzó dombok, a rólunk elénk táruló panorámák, illetve a szinte minden kisebb csúcsot behálózó, jelzetlen utak olyan szabadságérzetet adnak, amely semmivel sem marad el a nagyobb hegyekben tapasztalt élményektől. 

 

Királyréti csendélet


A megközelítésük ráadásul nem is lehetne egyszerűbb, hiszen a környéket két vasútvonal fogja közre, amelyek közül az egyik önmagában is figyelemre méltó. A vasutak érdekességeiről, és persze az onnan elérhető kirándulóhelyekről részletesen a Turista Magazin decemberi számában olvashattok.

 

A DECEMBER-JANUÁRI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Transzbörzsönyi zakatolás panorámákkal

Egy villámcsapás döntötte romba – Nógrád vára

A királyréti Hiúz Ház az egész családot megmozgatja

Szabadulj ki kisvasúttal a Börzsönybe


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...