Bánkúti turistaház - Sícentrum pecséttel

A Bükk alapos bebarangolására száz nap is kevés volna, de ha megfelelően választunk csillagtúránkhoz kiindulópontot, ennek töredéke is elegendő lehet egy mélyrehatóbb ismerkedéshez. Mi Bánkutat céloztuk meg.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Gulyás Attila
2019. április 2.

A Bükk alapos bebarangolására száz nap is kevés volna, de ha megfelelően választunk csillagtúránkhoz kiindulópontot, ennek töredéke is elegendő lehet egy mélyrehatóbb ismerkedéshez. Mi Bánkutat céloztuk meg.

Eltalált fekvés

 

Bár közigazgatásilag önálló helység nincs a Bükk-fennsíkon, a terület nem lakatlan. A csekély népességszámú külterületek közül a Nagyvisnyóhoz tartozó, a kistáj északi peremén fekvő Bánkút több szempontból is privilegizált. Egyfelől nagy ismertségnek és népszerűségnek örvendő síközpont, másfelől az Országos Kéktúra egyik megkerülhetetlen bélyegzőhelye, arról nem is beszélve, hogy lenyűgöző hegyvidéki táj öleli körbe, a Bükk legmagasabban található kilátója pedig pár kőhajításnyira várja a panorámára éhes látogatókat. A lényeget szándékosan a végére hagytam: Bánkút turisztikai infrastruktúrájának egyik főpillére a Bánkúti turistaház, amelyhez étterem is tartozik.

 

Mágneszár

 

Látogatásunk idején mi voltunk az egyedüli szállóvendégek, ami annak fényében egyáltalán nem meglepő, hogy egy március eleji szerda este toppantunk be. Évekkel korábban mindhárman jártunk itt, de még a régi vezetés idején. Nagyon kíváncsiak voltunk, mi változott azóta, különösen arra, hogy a karszalagos portásfeeling és a „majd mi megmondjuk magának, mi kell a bakancsos turistának” szemlélet kiszellőzött-e az 1990-es években emelt komplexum falai közül. Kellemesen meleg fényre lettünk figyelmesek a bejárat felé tartva. A bal oldali épületrész társalgójának ablakain szűrődött ki. Benéztünk, és egy otthonos, rendezett, hívogató belső tér látványa tárult elénk. Kezdésnek nem is rossz. A bejutáshoz telefonos segítséget kellett kérnünk a ház üzemeltetőjétől, mert egy számkódos-csipogós kezelőfelülettel vezérelhető mágneszár állta az utunkat.

 

Ha kíváncsi vagy, mit tapasztaltunk ottlétünk során, illetve milyen attrakciókkal kecsegtet a környék, lapozz bele a Turista Magazin áprilisi lapszámába! Korábbi magazinjainkat itt tudod megrendelni, de ha biztosra akarsz menni, fizess elő, így nem maradsz le semmiről!

 

Kapcsolódó tartalmak:

Bükk-átkelés csillagfénnyel

Barangolás a Bükk-fennsíkon

Zakatolás a Bükk országútján

 

 

 

Cikkajánló