Befagyott a Naplás-tó, de tilos a jegére lépni

Jég borítja a fővárosi Naplás-tó felszínét, de egyelőre nem elég vastag ahhoz, hogy rá lehessen menni.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Időkép
Turista Magazin
2022. január 10.

Jég borítja a fővárosi Naplás-tó felszínét, de egyelőre nem elég vastag ahhoz, hogy rá lehessen menni.

A jégrelépés tilos és életveszélyes – hívja fel rá a figyelmet az Időkép. Az elmúlt napok fagyos időjárásának köszönhetően tavainkon megkezdődött a jégképződés, van, ahol csak részben, máshol egészében befagyott a víz felszíne. Így történt ez a Cinkota mellett elhelyezkedő, 16 hektáros állóvíz esetében is, ami a hétvégére fagyott be. Így fest most:

Az alábbi videón pedig azt lehet hallani, ahogy a jégfelszínre dobott kisebb jégdarabok érdekes, füttyszerű visszhangot vernek:

A Szilas-pataki árvízvédelmi tározó, azaz a Naplás-tó a Szilas-patak visszaduzzasztásával keletkezett 1978-ban. A környékbeliek előszeretettel járnak ide feltöltődni, sétálni, piknikezni. A parton tanösvény található, ami bemutatja a tó rendkívül gazdag élővilágát. A tó 1997 óta védett a környező 150 hektáros területtel együtt. A nyílt vízfelület mellett megtalálható itt nádas, füzes, láprét, telepített parkerdő, patak, égerliget, és mindezt szántóföldek veszik körül. A Naplás-tó Természetvédelmi Területen több mint 400 növény- és 200 állatfaj él. Nem messze tőle nyáron épült fel a főváros egyik legmagasabb kilátója. Ha szeretnéd még jobban megismerni a területet, kattints ide!

Cikkajánló