Befejeződött a WWF legnagyobb terepi projektje hazánkban

A mohácsi Szabadság-szigeten és az azt határoló dunai mellékágában az élővilág újraélesztése érdekében végeztek rehabilitációt.

Szerző:
forrás: MTI
mohacs.hu
WWF
Fotó:
Sztellik Endre
Andycica
Tim Starter
2013. október 1.

A mohácsi Szabadság-szigeten és az azt határoló dunai mellékágában az élővilág újraélesztése érdekében végeztek rehabilitációt.

A Szabadság-sziget és az egykor Mohács fürdőparadicsomának számító mellékág rehabilitációs programja a WWF Magyarország legnagyobb terepi projektje volt. Az öt évig tartó, európai uniós támogatást élvező, 450 millió forintba kerülő beruházás az állami, az önkormányzati, az üzleti és a civil szféra összefogásával valósult meg annak érdekében, hogy újjáéledjen az 1982-ben a Duna főágától kőgáttal elzárt sziget és a dunai mellékág élővilága.

 

 

A kivitelezés keretében a szigetről 47 hektáron távolították el a tájidegen, invazív növényfajokat, helyükbe 9 hektáron őshonos facsemetéket telepítettek. A mellékágban évtizedek alatt lerakódott iszapból 160 ezer köbmétert kotortak ki, majd 6 ezer köbméternyi követ bontottak el a mellékágat elzáró gátból, hogy a mederben egész évben újra friss folyóvíz áramolhasson.

 


 
Egész évben láthattok busókat
Aki busót akar látni, már egész évben megteheti ezt Mohácson, hiszen 2013 nyarán megnyitotta kapuit a Busó Udvar, ahol a sokácok kultúrájával, zenéjével, népszokásaival az év bármely napján megismerkedhettek. Az UNESCO által 2009-ben az emberiség szellemi kulturális örökségének részévé nyilvánított kultúrát interaktív kiállításokon és látványműhelyekben ismerhetitek meg.

 

Ezzel ívásra alkalmas helyet biztosítottak a halaknak, az erdőbe pedig visszatérhetnek az olyan ritka madárfajok, mint a feketególya vagy a rétisas. Szakemberek szerint a programnak köszönhetően jelentősen javulhat az ivóvíz minősége Baranya déli településein.

 

A WWF korábbi tájékoztatása szerint a Szabadság-sziget és a mellékág helyreállítása lehet az első lépés a folyó több tucat hasonló részének rehabilitációja felé, amely a Duna "újjáélesztésének" alapfeltétele.

 

 

 

 

Cikkajánló