Biciklisbarát KRESZ-módosítás készülőben

A tervek szerint kerékpáros előzése esetén a hazai szabályok is kötelezően előírják majd lakott területen belül az 1, azon kívül pedig a 1,5 méteres oldaltávolságot. 

Szerző:
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kerékpáros Koordinációs Főosztály
Fotó:
Andriy Popov/123RF
shutterstock.com
2017. november 24.

A tervek szerint kerékpáros előzése esetén a hazai szabályok is kötelezően előírják majd lakott területen belül az 1, azon kívül pedig a 1,5 méteres oldaltávolságot. 

Több európai országban a KRESZ-szabályokban is szerepel, hogy a gépjárművezetők előzéskor, lakott területen kívül 1,5, városban pedig 1 méteres oldaltávolságot tartsanak a kerékpárosok mellett. Ennek a szabálynak a „megerősítésére” indult novemberben egy figyelemfelhívó kampány, melyet a Tour de France versenyigazgatója, Christian Prudhomme hirdetett meg. A 1,5 méteres kampányhoz csatlakozott a Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosság, a Magyar Kerékpáros Szövetség, a Magyar Kerékpárosklub, a Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetsége és a legnagyobb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie is.

 

 

A kezdeményezés kapcsán Révész Máriusz kormánybiztos arról számolt be, hogy széles szakmai összefogás eredményeként hamarosan a KRESZ módosítására is sor kerülhet. A tervek szerint előzéskor a hazai szabályok is kötelezően előírják majd lakott területen belül az 1, azon kívül pedig a 1,5 méteres oldaltávolságot. Mindemellett a közlekedési kultúra javítása érdekében közlekedésre nevelő munkafüzet készül a negyedik-ötödik osztályosok részére.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Így tekerhetsz az erdőben legálisan

Nemsokára körbebringázhatod a Tisza-tavat 

 

Cikkajánló