Bivalyokkal a gólyatöcsökért

Sokan nem tudják, de a házi bivalyok rengeteg védett madarunknak segíthetnek az ideális költőhely kialakításában. Íme, egy jó példa Katymárról!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2023. június 1.

Sokan nem tudják, de a házi bivalyok rengeteg védett madarunknak segíthetnek az ideális költőhely kialakításában. Íme, egy jó példa Katymárról!

„Igazgatóságunk vagyonkezelésében levő homogén nádast alakítottak át nyílt vizű szikes mocsárrá a bivalyok Katymár határában, ahol egy helyi állattartó magyar házi bivalyai végzik a természetvédelmi célú élőhelykezelést.” – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóság honlapján, ahol az is kiderül, hogy a bivalyok által kezelésbe vett területet 2016-ig egyszerű nádaratással hasznosították.

A nemzeti park beszámolója szerint a nagytestű patások már az első évükben megnyitották a zárt nádast, és a vízimadarak számára kedvezőbb, mozaikos élőhelyi állapotot teremtettek. Ez a földön fészkelő gólyatöcs, bíbic és piroslábú cankó számára létfontosságú, ugyanis ezek a védett madárfajok a magas vegetációban nem tudnak költeni.

Már a legeltetés második évében voltak gólyatöcs költési kísérletek, de leginkább a harmadik évben vált igazán látványossá az élőhely átalakulása.

A bivalyok ügyködésének sikerét jelzi, hogy idén15 pár gólyatöcs mellett, 6 pár bíbic és 3 pár piroslábú cankó kezdett fészkelésbe a területen. Ehhez egyébként az is kellett, hogy egy – engedély nélkül kialakított – vízlevezetést szolgáló csatornát megszüntessenek a nemzeti park munkatársai.

Cikkajánló