Brutális számban ütnek el baglyokat a 4-esen

December és március között nem kevesebb, mint 113 bagoly tetemét vagy maradványait azonosították. Mit keres ennyi bagoly a főút mellett, és hogyan lehetne kivédeni a gázolásokat?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány Facebook
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2021. március 19.

December és március között nem kevesebb, mint 113 bagoly tetemét vagy maradványait azonosították. Mit keres ennyi bagoly a főút mellett, és hogyan lehetne kivédeni a gázolásokat?

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata minden évben rögzíti a védett fajokra vonatkozó gázolási adatokat Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a legutóbbi információkat ezzel kapcsolatban a napokban hozták nyilvánosságra. Nem volt meglepetés, hogy baglyok nagy számban pusztulnak el a 4-es számú főúton, a számok mégis megdöbbenésre adnak okot.

Március elején az út 113-178 km szelvényei közötti 65 km-es szakaszon egy nap alatt összesen 113 bagolytetemet azonosítottak. Ebből 89 gyöngybagoly, 23 erdei fülesbagoly, egy pedig kuvik volt. Mindet december és március között ütötték el. Előkerült 6 egerészölyv és egy karvaly is. A baglyok közül a legtöbb Kisújszállás és Karcag között került elő.

Mit keresnek a baglyok a közutak közelében? A válasz egyszerű: élelmet. A rágcsálókat több dolog miatt is vonzzák az úttestek. Ahogy szállítják a gabonát a közúton, a gabonaszemek szétszóródnak; a rézsű kedvező mikroklímájú, vízmentes; az autósok eldobálják a hulladékot és az ételmaradékot. Az útmenti fák és bokrok ideális szemlélődő helyet nyújtanak a baglyok számára, ahonnan könnyedén kiszúrják a nyílt terepen mozgolódó zsákmányt. A legtöbbször elütött gyöngybaglyok a 4-es melletti tanyákban, mezőgazdasági telephelyeken fészkelnek, és a műutak mellé járnak vadászni.

A helyzetre jelenleg nem igazán létezik megoldás. A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány egy Facebook-posztban osztotta meg az álláspontját az üggyel kapcsolatban, szerintük: „Az úthasználók felelőssége eltörpül ahhoz képest, hogy úthálózatfejlesztésben látják még mindig az európai országok a birodalomépítés kulcsát.”

A gyöngybagoly és a kuvik fokozottan védett (természetvédelmi értékük 100 000 Ft), az erdei fülesbagoly pedig védett (természetvédelmi értéke 50 000 Ft).

Cikkajánló