Búcsúzik a tél? Nyílik a téltemető

Virágzik a téltemető a debreceni Nagyerdőben. Az enyhe időjárásnak köszönhetően előbújt az avar alól és kinyílt a Magyarországon védett növény.

Szerző:
MTI/TM
Fotó:
Czeglédi Zsolt / MTI fotó
2016. február 1.

Virágzik a téltemető a debreceni Nagyerdőben. Az enyhe időjárásnak köszönhetően előbújt az avar alól és kinyílt a Magyarországon védett növény.

Virágzásnak indult a téltemető (Eranthis hyemalis) a debreceni Nagyerdő parkerdei részében, a Békás-tó közelében. Hogy tényleg búcsúzhatunk-e a hidegtől, a zimankós időktől és a télikabáttól? Azt ugyan nem tudjuk biztosan, de íme, néhány érdekesség az élénksárga virágú tavaszhírnökről.

Egyike a legkorábban nyíló növényfajainknak. Február-márciusban virágzik, ezért télikének is nevezik a védetté nyilvánított, egyébként mérgező, mutatós, sárga virágú növényt. A néphagyomány úgy tartja, ha kinyílik a téltemető virága, akkor megérkezett a tavasz. Apró termetű, mediterrán eredetű, kedvelt élőhelyei a gyertyános-tölgyesek, ligeterdők, de manapság kertekben is találkozhatunk vele. Gumós növény, amelynek tőlevelei szálasak, sallangosak, s szép sárga, magános, csúcsálló virágot hoz.

 

Előbújt a téltemető virág (Eranthis hyemalis), jöhet a tavasz


Érdekessége, hogy szaporodásához a hangyák segítségét veszi igénybe. Apró magvait a szorgos rovarok hordják szét. Az elvirágzást követően a sárga virágok megzöldülnek, visszafejlődnek, a növény pedig a gumóba, a föld alá "húzódik vissza", s marad is ott a következő év tavaszáig. Eszmei értéke 5000 Ft. És további jó hír, hogy a mostani, szokatlanul enyhe idő beköszöntével már a hóvirágok is nyílnak Orosházán.

 


Már a hóvirágok is nyílnak az enyhe időjárás miatt


Kapcsolódó cikkeink:

Mocsári kockásliliom lett 2016 vadvirága
Magyar unikum, a pilisi len

Cikkajánló