Budai vaddisznótámadás és a lezárt Margitsziget esete

Az elmúlt napokban két vaddisznóincidens is volt a fővárosban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
police.hu / magyarallatvedelem.hu
2023. január 5.

Az elmúlt napokban két vaddisznóincidens is volt a fővárosban.

A budai vaddisznótámadás még december 28-án történt a főváros 12. kerületében – számolt be közösségi oldalán az esetről az Állatvédőrség. Mint írták, a férfi az esti órákban saját udvarára engedte ki kutyáját, illetve ő maga is kiment levegőzni, amikor egyszer csak egy hatfős vaddisznócsaláddal találta magát szembe. A két felnőtt vaddisznó egyből rátámadt a férfira, a németjuhász hősiesen védelmezte gazdáját, de sajnos a kutya öt perccel később elpusztult. Gazdája is sérüléseket szenvedett, de szerencsére túlélte a támadást.

Szerda délután a Margitszigetet kellett lezárni, miután több bejelentés is érkezett egy, a szigeten kószáló megtermett vaddisznóról. Az emberek biztonsága érdekében a rendőrök nem engedték be a szigetre se a járműveket, se a gyalogosokat, majd értesítették az illetékes vadásztársaságot – olvasható a police.hu közleményében. Megkezdték az állat felkutatását, de több óra elteltével sem akadtak a nyomára. 16 óra 45 perckor fel is oldották a forgalomkorlátozást, feltételezve, hogy az egyébként jó úszó állat esetleg már elhagyta a szigetet. Ettől függetlenül a rendőrség tovább folytatta a járőrözést.

A rendőrség aztán este újabb közleményt adott ki, miszerint 19 órakor rábukkantak a Margitszigeten csatangoló vaddisznóra. A helyszínre érkező vadász a Duna-parton három lövéssel végzett a 150 kilós állattal. A tetem a Pest felőli oldalon elmerült a folyóban.

Kinek a dolga a vaddisznók távol tartása lakott területen?

A törvény szerint nem a vadásztársaságé. A vadászatra jogosult ugyanis csak a vadászterületen köteles kordában tartani a vaddisznóállományt, a lakott terület már nem tartozik bele ebbe, a hatáskörén kívül esik. Ha az önkormányzat úgy ítéli meg, hogy drasztikus a helyzet, az illetékes rendőrhatóság engedélyével szervezheti meg az állatok elejtését, eltávolítását esetenként az erdészet, vadgazdálkodó támogatásával.

Az állat, amelyre jó hatással van a klímaváltozás

A hazai vaddisznó-populáció nagyjából az utóbbi 50-60 évben növekedett kiugróan: 1960-ban még mintegy 10 ezer alatti volt az egyedszám, 1990-ben közelített a 40 ezerhez, 2001-ben már 91 ezer volt, 2010-től pedig folyamatosan 100 ezer fölött van. Ennek okai a felmelegedés, a bőséges táplálék és a viszonylag alacsony vadászati hasznosítás. A vaddisznók párzási időszaka októbertől januárig tart, az ellésre februártól májusig kerül sor. Egy koca általában egyszerre 4-5 malacot hoz világra; a kicsinyek száma a koca életkorával, illetve testtömegével egyenes arányban nő. A populáció jelentős részét (kb. 70 százalékát) a 2 évesnél fiatalabb példányok teszik ki.


Cikkajánló