​Vaddisznók szaladgáltak Gazdagréten

Egy autó fedélzeti kamerája rögzítette a járókelők között rohangáló jól megtermett vaddisznókat.

Szerző:
Turista Magazin
2021. november 23.

Egy autó fedélzeti kamerája rögzítette a járókelők között rohangáló jól megtermett vaddisznókat.

Az alábbi videó még november 18-án, délután háromkor készült a XI. kerületi Gazdagréten és a Bp-i Autósok Közössége tette közzé. Az öt jól megtermett vaddisznó látszólag ijedten futkorászik az utcán, több járókelő közvetlen közelében.

A vaddisznók megjelenése a falvakban, városokban nem újkeletű jelenség.

A vaddisznó okos állat, és hamar rájött arra, hogy a településeken is megtalál mindent, amire szüksége van, élelmét és búvóhelyet, és az ember által okozott minimális zavarást is eltűri.

A Bakonyerdő Zrt. munkatársai pár éve a Balaton-felvidék településein befogott néhány vaddisznóra GPS-nyomkövetőt tettek, hogy követhessék az állatok mozgását. Azt látták, hogy az állatok kizárólag a belterületen mozogtak, így az ott felnövő utódok számára már ez lesz a természetes élettér, és az első pillanattól kezdve megszokják az ember jelenlétét.

Hazánkban a hatvanas évek elejétől kezdve növekedett a vaddisznóállomány, 2013-ra már mintegy 120 ezer egyedre nőtt.

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikája szerint azonban az utóbbi két évben csökkenő trend figyelhető meg, 2020 tavaszán a jelentett vaddisznólétszám 82 959 példány volt. Persze, a populációnak csak egy apró része él városokban és a falvakban, ez a kis hányad azonban egyre nő.Cikkajánló