Csak a 30 dekásnál kisebb sünök szorulnak segítségre

A Fővárosi Állat- és Növénykertbe vittek már erdőből és közparkból mentett, illetve teljesen jól fejlett sünt is, sokuknak az égvilágon semmi baja nem volt. Csak a legfiatalabb, legkisebb sünök lehetnek veszélyben a tél közeledtével.

Szerző:
Fővárosi Állatkert
2020. október 30.

A Fővárosi Állat- és Növénykertbe vittek már erdőből és közparkból mentett, illetve teljesen jól fejlett sünt is, sokuknak az égvilágon semmi baja nem volt. Csak a legfiatalabb, legkisebb sünök lehetnek veszélyben a tél közeledtével.

Az állatkert vadállatmentő központjában rendszeresen foglalkoznak sünökkel is, de mint friss közleményükben írják, az elmúlt években azt tapasztalták, hogy a harmaduknak semmi baja nem volt, csak az emberek „jó szándékának” estek áldozatul.

Előfordult már olyan eset is, hogy valaki azért hozott be egy sünt az állatkerti mentőközpontba, „mert az erdőben találta”, nyilvánvalóan távol a civilizáció kényelmet szolgáló vívmányaitól. Így munkatársainknak először azt kellett elmagyarázniuk, hogy az erdő a sün természetes élőhelye

– olvasható a zoobudapest.com-on. Az is megesett, hogy városi közparkokból „mentettek ki” sünöket, mert azt hitték, hogy a fővárosban nem találják meg az életfeltételeiket – pedig számos olyan hely van Budapesten, ahol a sünök kitűnően elvannak, például a Városligetben, a Népligetben vagy a Margitszigeten is.

Csak azok a fiatal sünök lehetnek veszélyben, amelyek a szaporodási időszak végén születtek, és így nincs idejük elérni azt a fejlettséget, kondíciót és tápláltságot, ami az átteleléshez szükséges. Úgy tartják, a 300 grammos súlyt elérő egyedeket már nem érdemes piszkálni, de persze sok, ennél méretesebb sünt is bevisznek az állatkerthez.

Még egy dologra felhívják a figyelmet: senki ne próbálja meg otthon átteleltetni a sünt, mert a róla való gondoskodáshoz megfelelő szakmai tapasztalatra van szükség. (Egyébként a sün védett is, úgyhogy az otthoni tartása jogszabályba ütközik.)

Fontos a sünökre az avarégetés miatt is odafigyelni. Ebben a cikkben írtunk arról, hogy az említett tevékenységnek milyen durván káros hatásai vannak az egészségünkre nézve, jövőre pedig már tilos is lesz Magyarország egész területén. Ennek bizonyára a sünök is örülnek, akik általában avarkupacokba vackolják be magukat telelőhelyeket keresve. Avarégetés helyett inkább készítsünk süntanyát. Az állatkertbe került már be olyan sün, akit az utolsó pillanatban mentettek ki a lángok közül. Az állat összes tüskéje lepörkölődött és két hónapon át orrfacsaró füstszagot árasztott. Két évig kellett ápolni, míg teljesen rendbejött.

Cikkajánló