Csillagközi kalandok és erdei muzsika - Programajánló hétvégére

Nyakunkon az ősz, az erdő lassan szebbnél szebb színekben pompázik, ezért a hétvégén meg se állj Dobogókőig, ahol turistákkal ünnepelhetsz, Gyulán muzsikát hallgathatsz a fák alatt, a Gerecsében és a Zemplénben pedig szarvasbőgésen vehetsz részt. Ha az erdei programok most nem hoznak lázba, akkor meg se állj Bakonybélig, ahol csillagokat nézegethetsz, Rácalmáson pedig tököt faraghatsz.

Szerző:
Lénárt Léni
2015. szeptember 24.

Nyakunkon az ősz, az erdő lassan szebbnél szebb színekben pompázik, ezért a hétvégén meg se állj Dobogókőig, ahol turistákkal ünnepelhetsz, Gyulán muzsikát hallgathatsz a fák alatt, a Gerecsében és a Zemplénben pedig szarvasbőgésen vehetsz részt. Ha az erdei programok most nem hoznak lázba, akkor meg se állj Bakonybélig, ahol csillagokat nézegethetsz, Rácalmáson pedig tököt faraghatsz.

1. Természetjárók ünnepe Dobogókőn

 

Fotó: Gulyás Attila


Ha szívesen töltenéd szeptember utolsó szombatját a szabadban, akkor irány a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, Dobogókő, ahol idén 27. alkalommal rendezik meg a Természetjárók Napját. A délután három óráig tartó programon - hála a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központ munkatársainak - egészségügyi mérésekkel és életmód-tanácsadással is várják a résztvevőket. Többek között lesz energiaegyensúly-tanácsadás, stresszszintmérés és dohányosok szén-monoxid-méréssel egybekötött dohányzásról való leszokást segítő tanácsadás is.
Mikor?
2015. 09. 26.
Hol?
Dobogókő
Bővebb infó: termeszetjaro.hu


2. A Jakab-hegy meghódítása Indiana Jones módra

 

Fotó: Tóth Judit


Egy jó kis felfedező túrára invitálunk szombaton, amelynek első részében az egyedülálló geológiai értéket jelentő hegyről tudhatsz meg mindent. A déli hegyoldal letörpült, girbe-gurba fái mesebeli környezetet teremtenek a meredek kaptatókkal nehezített kirándulásnak, amelynek a végén remek pihenési lehetőséget kínál a látványos kilátást biztosító Zsongorkő-kilátó. A jelvénygyűjtő túra során több olyan állomást is beiktatnak a szervezők, amelyekről sok érdekességet tudhatsz meg szakavatott régész szakember segítségével.
Mikor?
2015. 09. 26. 10.00 - 16.00
Hol?
Kővágószőlős, Lila akác vendéglő
Bővebb infó: ddnp.hu

3. Fülbemászó muzsika a lombok alatt

 

Fotó: Gulyás Attila


Gyula-Városerdő ad otthont a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében című programnak, amely az Erdők Hete nyitórendezvénye is egyben. A Príma-díjas rendezvényen lesz szakvezetéses erdei séta, amelyen megismerkedhetsz a helyszín jellegzetes növény- és állatvilágával, a fenntartható erdőgazdálkodás sajátosságaival, bepillanthatsz az erdei iskolák működésébe, részt vehetsz erdei tájfutóversenyen, kerékpártúrán, valamint lovas fogatokkal kikocsikázhatsz a Mályvádi-erdőbe. A rendezvényen előadást tart Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója „A világ erdei - az erdők világa” címmel. A változatos program részeként a helyszínen remek koncerteket is hallgathatsz: fellép többek között az Erkel Ferenc Kamarakórus, a Corpus Harsona Quartett, Szokolay Dongó Balázs, Petruska András. A Harruken Néptáncegyüttes és az Őszi Csalogató Néptáncegyüttes a néptáncok szerelmeseit szórakoztatja majd vérpezsdítő bemutatójával. A gyerekeket természetes anyagokat felhasználó kézműves foglalkozásokkal várják.
Mikor?
2015. 09. 26 - 09. 27.
Hol?
Gyula-Városerdő
Bővebb infó: muzsikalazerdo.hu

4. Gímszarvas nász a Zemplénben és a Gerecsében

 

Fotó: Shutterstock


Ez az ősz sem múlhat el szarvasbőgés nélkül, amire szinte minden hétvégén van lehetőséged országszerte. Mivel a nagyvad nem kedveli a hőséget, alkonyattól kezd erősödni a bőgés, amikor már enyhül az idő. A programokon - amelyeket ezúttal a Zemplénben és a Gerecsében ajánlunk - a párzás előtt álló szarvasbikák hangorkánját hallgathatod meg. A Zemplénben az 1 km-es túrák előzetes bejelentkezéssel látogathatók, a Gerecsében egy kb. 5 km-es szakasz megtétele után lehetsz fültanúja a páratlan zoológiai jelenségnek.
Mikor?
Zemplén: 2015. 09. 26. 18:00 - 20:00
Gerecse: 2015. 09. 26. 18:00 - 20:00
Hol?
Zemplén: találkozó az erdőbényei Fás Legelő Természetvédelmi Terület parkolójában
Gerecse: találkozó Agostyánban az Ökofalu parkolójában
Bővebb infó:
Zemplén: anp.hu
Gerecse: dunaipoly.hu


5. Tökfaragás Rácalmáson

 

Fotó: Shutterstock


Ha idáig csak kacérkodtál a tökfaragás gondolatával, és még soha nem jártál Rácalmáson, akkor itt az ideje felkerekedni a családdal, és ellátogatni a Fejér megyei településre. A három napos rendezvény alatt remek színpadi programokkal, kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, látványos installációkkal, vidámparkkal várnak, nem mellékesen egy remek bringa- és gyalogtúrán is részt vehetsz. Gasztronómiai élvezetekben sem lesz hiány: koreai és tökös finomságokat kóstolhatsz, amiket finom borokkal öblíthetsz le.
Mikor?
2015. 09. 25 - 09. 27.
Hol?
Rácalmás
Bővebb infó: racalmasitokfesztival.hu

6. Csillagok éjszakája a Pannon Csillagdában

 

 

Fotó: Shutterstock


Csillaghalmazok, a szabad szemmel is megpillantható Androméda-galaxis, színes csillagpárok, a Mars és a Szaturnusz testközelből, ugye jól hangzik? Szombaton a bakonybéli Pannon Csillagdában a csillagászok lézertollal mutatják meg az aktuális csillagképeket, így felkereshető többek közt a Perseus (amely az augusztus közepi csillaghullás névadója) is. Felhős időben rendhagyó tárlatvezetésen és planetáriumi programon vehetsz részt a Csillagdában, interaktív beszélgetés zajlik az előadókkal, például a 450 éve született Galileiről, a Holdra szállás eseményeiről, illetve a közelmúlt izgalmas történéseiről.
Mikor?
2015. 09. 26. 21:00 - 23:55
Hol?
Bakonybél, Szent Gellért tér 9.
Bővebb infó: bfnp.hu 

 

Kapcsolódó cikkek:

Még több hír az őszi szarvasbőgésekről

 

 

 

Cikkajánló