Túlélték a 30 ezer voltos áramütést, most szabadok

Két vörös vércse kapta vissza a szabadságát, miután felépültek az áramütésből a mályi madármentők segítségével. Videón az elengedésük.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. április 20.

Két vörös vércse kapta vissza a szabadságát, miután felépültek az áramütésből a mályi madármentők segítségével. Videón az elengedésük.

A hím és a tojó is nagyon rossz állapotban voltak, amikor kezelésbe vették őket, szinte alig éltek. Középfeszültségű oszlopon érte őket áramütés, és a mályi madármentők szavaival élve „lényegében megsült a vér a lábukban és a szárnyukban”, leállt a vérkeringésük és elhalásnak indultak a végtagjaik. Szerencsére mégis sikerült őket teljesen meggyógyítani, így április 19-én végre szabadon lehetett őket engedni. Évente több százezer madarat ér áramütés középfeszültségű oszlopokon, nekik most szerencséjük volt.

A vörös vércse (Falco tinnunculus) közepes termetű sólyomféle, Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft egyedenként. Fészket nem épít. Gyakran foglalja el a szarkák, varjúfélék gallyfészkeit, de megtelepszik a városok magasabb épületein, templomtornyokban, várromokon is. Az áramütés mellett a nyestek, a helytelen technológiával végzett pocokmérgezés és az egyre gyakrabban használt drónok is veszélyeztetik.

Forrás: Mályi Madármentő Állomás Facebook

Cikkajánló