Cukiság a vadonban

Nem mindennapi felvétel: vadmacskakölyköt filmezett le a kameracsapda a Kis-Balatonnál. 

Szerző:
bfnp.hu / TM
Fotó:
bfnp.hu
2018. augusztus 22.

Nem mindennapi felvétel: vadmacskakölyköt filmezett le a kameracsapda a Kis-Balatonnál. 

A szakemberek előtt eddig sem volt ismeretlen tény, hogy vadmacska (Felis silvestris) él a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság fokozottan védett törzsterületén. A hatalmas kiterjedésű, zavartalan mocsár- és berekterület többek között a vadmacska erős, önfenntartó populációjának ad otthont - írja a nemzetipark-igazgatóság a honlapján. A kutatók elsősorban a bátrabb, nagyobb területeket bejáró kandúrokkal találkoztak, azonban szakértő szemmel kihelyezett kameracsapdák segítségével a nőstényekről, s legújabban a legfiatalabb egyedekről is rendelkeznek információval.

 

 

Ivarérett, de még fiatal egyedeket korábban is megfigyeltek a berekben. 2017-ben egy bőrig ázott apró vadmacska felbukkanása jelezte, hogy szaporodóképes nőstény él egy jól behatárolható területen.

 

 

Az idén nyáron itt próbálkoztak egy több ragadozó emlősfaj által „használt” fűzfa tövében a 2018. évi szaporulat megörökítésével. A szerencse melléjük szegődött: a vadmacskamama idén két apróságot vezetgetett a mocsár ösvényein.

 

 

A vadmacska a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 250 000 Ft egyedenként. Főként az emberi zavarástól mentes, megfelelő búvóhelyeket biztosító, nyílt területeket is magában foglaló erdőségekhez és bozótosokhoz kötődik. Magányosan él, az éjszakai órákban aktív. Napközben sziklaüregekben, fák odvaiban vagy ágain, fa- és rőzserakások alatt vagy kotorékában tartózkodik. Magyarországon a Dráva-síkon, a Mecsekben és a Villányi-hegységben, a Dunántúli- és az Észak-magyarországi-középhegységben, valamint az Alföld (elsősorban a Tisza) ártéri erdőségeiben élnek számottevő egyedszámú populációi, ezek ugyanakkor egyre inkább elszigeteltté válnak. Északnyugat- és Közép-Magyarországról napjainkra teljesen eltűntek a vadmacskák. Az állománybecslést és a populációs trendek felállítását nagyban nehezíti rejtett életmódja, valamint a házi macskával fennálló hibridizációból fakadóan nehézkes azonosítása.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Puha léptekkel a beolvadás útján - A vadmacska

Cirmi az ürgék legnagyobb ellensége

A hiúzok a rejtőzködés mesterei 

Cikkajánló