Megkezdődik a téli zárlat a Tátrában

A korábbi évekhez hasonlóan a Tátrai Nemzeti Parkban november 1-től szezonális zárlat lép érvénybe, ezért a túraútvonalak többsége 2024. június 14-ig nem látogatható.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
magas-tatra.info
2023. október 31.

A korábbi évekhez hasonlóan a Tátrai Nemzeti Parkban november 1-től szezonális zárlat lép érvénybe, ezért a túraútvonalak többsége 2024. június 14-ig nem látogatható.

A hatóságok arra kérik a Tátrában túrázókat, hogy tartsák tiszteletben a november 1-től 2023. június 14-ig érvényben lévő téli turistaút-lezárásokat. A téli zárlat idején csak érvényes hegymászási engedéllyel rendelkezők léphetnek a lezárt túraútvonalakra és a magashegyi területekre. Ezen időszak alatt a tátrai természet regenerálódik, és felkészül a téli szezonra. A mormoták talán már alszanak, a zergék pedig javában versenyeznek a nőstények kegyeiért – olvasható a magas-tatra.info honlapján.

Hamarosan kemény téli körülmények várhatók a magashegységekben, melyet a zergéknek a bőséges havazással és a természetes táplálékhoz való korlátozott hozzáféréssel együtt kell túlélniük. A természet csak tavasszal éled fel ismét, a tátrai természetnek ebben a rendkívül érzékeny időszakban, amikor kihordják és világra hozzák utódaikat, biztosítani kell a szükséges nyugalmat és csendet.

Továbbra is lehetősége van azonban túrázni azoknak, akik szeretnék megcsodálni a hófödte Tátra szépségét, a magashegyi menedékházakhoz vezető téli útvonalak – kivéve a csak nyáron nyitva tartó Hunfalvy-völgyi menedékházat (Chata pod Rysmi) – ugyanis továbbra is elérhetők. A lezárás tényét és annak érvényességi idejét a terepen elhelyezett táblák is jelzik. Részletesebb információk, valamint a lezárt túraútvonalak térképe ide kattintva érhető el.

Cikkajánló