Programok

Denevérest Abaligeten

Több ezer repülő kisemlőssel találkozhatsz augusztus 31-én.

Szerző:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Barracuda
Gulyás Attila
Kopoltra
Pellinger Attila
2013. augusztus 27.

Több ezer repülő kisemlőssel találkozhatsz augusztus 31-én.

A denevérek násza nyár végén, ősz elején zajlik. A nászidőszakban gyakori jelenség, hogy a denevérek úgynevezett nászbarlangokat keresnek fel, amelyeket később telelőhelyül is használnak. A Dunántúl egyik legjelentősebb nászbarlangja az Abaligeti-barlang. Több ezer denevér fordul meg itt augusztus végén, szeptember elején, tehát nagyobb az esély a sikeres párosodásra.

 

Mivel a megtermékenyülés ősszel történik és a fejlődő embrióknak táplálékra van szükségük, ezért a nőstények a téli álom során a méhben raktározzák a spermiumokat és csak tavasszal érik be a petesejt, ami akkor megtermékenyülhet. Ekkor elkezdenek fejlődni, és nyár elejére, közepére megszületnek az első denevérbébik.

 A denevérek nyár végén kezdődő nászidőszakához igazodó esti programon szakavatott denevérkutató mutatja be a denevérek különleges és titkokkal körüllengett világát. A résztvevők megismerhetik a denevérkutatás módszereit és jelentőségét, az Abaligeti-barlangnál hálóval befogott denevéreket lehet közelről megnézni, ismerkedve a fajok egyedi jellemzőivel. A tóparton lehetőség nyílik a víztükör felett alacsonyan szálló, rovarokra vadászó denevérek megfigyelésére. A tájékozódásukat segítő hangjukat detektor teszi az emberi fül számára hallhatóvá.

A programot a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja vezeti.

 


 

 

 

Fontos Információk
Kép
Helyszín:
Abaligeti-barlang [TÉRKÉP]
Időpont: 20:00 óra (gyülekező: 19:45-kor)
Utazás: egyénileg
A program időtartama: kb. 2 óra

Részvétel: ingyenes

Hasznos tudnivalók: Az esti órákra tekintettel meleg ruhát és zseblámpát célszerű hozni. Fontos a szúnyogok és a kullancsok elleni védelem. A programon mindenki saját felelősségére vesz részt!

Információ, bejelentkezés csoportoknak

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Telefon: 30/377-3388, 30/326-9459
E-mail: evahorvath@ddnp.kvvm.hu, komlos@ddnp.kvvm.hu
 

 

 

Cikkajánló