Drónvideón az úrkúti őskarszt

Ajkától nem messze, Úrkút határában található egy kevesek által ismert, de annál látványosabb hely, ahol a földtani múltba nyerhetünk bepillantást.

Szerző:
Turista Magazin
termeszetjaro.hu
Fotó:
Michl Zsuzsanna
Dömsödi Áron
2019. május 6.

Ajkától nem messze, Úrkút határában található egy kevesek által ismert, de annál látványosabb hely, ahol a földtani múltba nyerhetünk bepillantást.

Úrkút határában hatalmas gödör tátong a földben. A Csárda-hegy „Jurassic Parkja" egy mozgalmas formakincsű sziklafolyosó, mely a hegy gyomrában helyezkedik el. Nem kell a felszín alá ereszkednünk, hiszen a természetes csapdában felhalmozódott mangánércet külszíni fejtéssel bányászták. Ennek következtében szerencsére a robbantásos módszereket kerülték a kitermelés során, így napjainkig is megőrződött az a látvány, amely a földtörténeti középidőben jött létre.

 

 

A falak közt sétálva teljesen bizarr, semmihez sem fogható élményben lehet részünk: lekerekített, hatalmas sziklák fognak közre minden oldalról. A látvány mégsem kietlen, hiszen a hűvös mikroklímájú hasadék tagolt felszínének élein mohák és zuzmók zöldellnek. Mélyére lépcsősorok vezetnek le, melyek a gödröt meg is kerülő tanösvény részei. Bár maga az őskarszt 100 millió éves, a kőzetfelszínen 190 millió évvel ezelőtt, a tengerfenéken élt állatok lenyomatai is felfedezhetők. Ezen a varázslatos helyen járt egy olvasónk, Grépály-Michl Zsuzsanna és családja, akiknek annyira tetszett az őskarszt, hogy az alábbi videót készítették.

 


„Eredetileg mandulafát mentünk fényképezni Alsóörsre, de a gyerekek elaludtak a kocsiban és még autókáztunk egy kicsit kiélvezve a csendet. És így eljutottunk Úrkútra. A férjem régről ismerte Brauer Lászlót, akinek a nevéhez fűződik az őskarszt rendbetétele, de még sosem jutottunk el megnézni. Nagyon szép idő volt, így nem volt kérdés, hogy megállunk-e. A gyerekek nagyon élvezték, a lépcsők és ösvények számukra is teljesen biztonságosan járhatók!”

 

Köszönjük a videót és a beszámolót Zsuzsának, és aki hasonlót szeretne megosztani az olvasóinkkal, küldje el a szerkesztoseg kukac turistamagazin.hu címre.

 

 

 

 

 

 

Cikkajánló