Egerészölyv nevelkedik a sasfiókákkal

Különös látvány fogadta a napokban a parlagisas-fiókák felmérését végző szakembereket, ugyanis az egyik fészekben két sasfióka mellett egy egerészölyvet is találtak. Vajon hogy került oda és mit keres ott?

Szerző:
TM
Fotó:
Horváth Márton /MME / PannonEagle LIFE
2020. július 1.

Különös látvány fogadta a napokban a parlagisas-fiókák felmérését végző szakembereket, ugyanis az egyik fészekben két sasfióka mellett egy egerészölyvet is találtak. Vajon hogy került oda és mit keres ott?

A helyzet az, hogy a kis egerészölyvet eredetileg zsákmányként vitték be a parlagisas-szülők, de szerencséje volt, és életben maradt. Az egerészölyv fiókák viszonylag gyakori zsákmánynak számítanak a parlagi sasok fészkében, de egyes esetekben a „házhozszállítás” során nem sérülnek meg, s mivel folyamatosan hallatják táplálékkérő hangjukat, a sasszülők nem zsákmányként, hanem fiókaként tekintenek rájuk, és szépen felnevelik őt is a sajátjaikkal együtt – tudtuk meg a Pannon Eagle Life projekt Facebook-oldaláról, ahol rendszeresen beszámolnak az idei fiókaszezon történéseiről.

Június közepén kezdődött meg a parlagisas-fészkek felmérése az MME és a nemzetipark-igazgatóságok közös akciójának keretében. Minderre azonban nincs túl sok idő, mert a munkát a fiókák 5-7 hetes kora között ideális elvégezni.

A fészkek jelentős részénél a minimális zavarást jelentő drónokkal ellenőrzik a fiókák számát és korát, de vannak fészkek, amelyekhez fel is másznak, hogy jelölőgyűrűkkel lássák el a fiókákat. Az előzetes adatok alapján a szakemberek úgy vélik, kimagaslóan jónak tűnik idén a költési siker a parlagi sasoknál, hiszen a szokásosnál több a háromfiókás fészekalj. Ahogy írják, az ilyen fészekaljaknál jellemző, hogy a legkisebb fióka jelentősen lemarad a fészektestvérektől, de a kedvező körülményeknek köszönhetően az ő kirepülésükre is jó esély van.

A fészkek felmérése során számos értékes tapasztalatot szereznek és további vizsgálatok szempontjából fontos tollakat is gyűjtenek. Később akár egyetlen toll alapján is be lehet majd azonosítani az egyedeket, ami hasznos adatot szolgáltat a madarak populációgenetikai és populációdinamikai vizsgálataihoz. A fészkekben és azok környékén talált táplálkozási nyomokból pedig következtetéseket lehet levonni a sasok táplálkozási szokásait illetően. A táplálékmaradványok és köpetek vizsgálata alapján kiderült, hogy az idei évben az egyik leggyakoribb zsákmánynak az erdei fülesbaglyok és a dolmányos varjak számítanak.

A parlagi sas a magyar természetvédelem egyik kiemelten fontos madara. Az európai állomány jelentős része Magyarországon és Szlovákiában, a közös határ két oldalán fészkel. Mivel a faj világállománya csökken, a Szlovákiával közös hazai állomány pedig növekszik, a fajvédelmi munkában hazánknak kiemelt szerepe van. A magyarországi fészkelő állomány jelenleg 280 pár körül van.

Még több érdekes információ a parlagi sasokról a Pannon Eagle Life projekt honlapján és Facebook-oldalán.

Cikkajánló