Egérragasztó fogságába esett a kuvik

Akár egy évig is eltarthat, amíg a tollazata teljesen helyrejön. Az eset egyáltalán nem egyedi.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Erdő-Tóth Zsófia - ŐNPI
Forrás:
Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont Facebook
2021. július 8.

Akár egy évig is eltarthat, amíg a tollazata teljesen helyrejön. Az eset egyáltalán nem egyedi.

A kuvikról a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont posztolt szívszorító képeket a Facebook-oldalára. Mint írják, nem ez az első, hogy rágcsálóirtó-lapra ragadt madár kerül hozzájuk. Azt javasolják, ha valahol rágcsálóprobléma jelentkezik, inkább „specialistákat” alkalmazzunk, azaz: baglyokat. Az ember közelében élő bagolyfélék, vagyis a kuvikok és a gyöngybaglyok számára kihelyezhetünk mesterséges fészkelőhelyeket, de ha további kérdéseink akadnak a témában, bátran megkereshetjük a látogatóközpontot.

A ragasztóproblémával rendszeresen találkoznak az állatmentők. Sajnos – főleg a szabadban kihelyezett egérragasztós csík esetén – bármilyen állat áldozatul eshet, nemcsak védett és fokozottan védett madarak, hüllők, hanem például háziállatok, macskák és kutyák is. Arra is volt már példa, hogy a ragasztóban vergődő egérre karvaly vetette rá magát, majd ő sem tudott szabadulni.

A terméket egyszer már betiltották, de az utóbbi években újra kaphatóvá vált. Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás működtetője 2014 óta próbálja a gyártókat meggyőzni arról, hogy álljanak le ennek a terméknek a gyártásával, vagy legalább jól láthatóan tüntessék fel a helyes használatot (és hogy kizárólag zárt térben lehet alkalmazni), esetleg mellékeljenek egy kartondobozt a ragasztó mellé, aminek egy kis lyuk van az oldalán, így ha valaki mégis szabadtéren akarja használni, akkor ezzel legalább a nem kívánt áldozatokat el lehetne kerülni. (Egyébként ez utóbbit sajátkezűleg is meg lehetne oldani.)

Az alábbi videóban Krisztián olaj és liszt segítségével próbál kiszabadítani egy csapdába esett cinegét.

Cikkajánló