Egy légy fotójával pipált le mindenkit az ifjú magyar természetfotós

Ismét remekeltek a hazai fotósok, egy izgalmasnak ígérkező új nemzetközi természetfotós pályázaton az ifjúsági kategória győztese és a felnőtt mezőny második helyezettje is magyar lett. Mutatjuk a győztes képeket és a valóban színvonalas mezőny legjobb fotóit.

Fotó:
Koncz-Bisztricz Tamás / WildArt Photographer of the Year
2021. március 30.

Ismét remekeltek a hazai fotósok, egy izgalmasnak ígérkező új nemzetközi természetfotós pályázaton az ifjúsági kategória győztese és a felnőtt mezőny második helyezettje is magyar lett. Mutatjuk a győztes képeket és a valóban színvonalas mezőny legjobb fotóit.

Úgy tűnik, érdemes lesz odafigyelni az idén indult WildArt Photographer of the Year (WAPOTY) természetfotós-pályázatra, amelyet az a Rob Read alapított, aki öt évig volt alapító-igazgatója a szintén tematikusnak számító, csak madárfotókkal foglalkozó Bird Photographer of the Year (BPOTY – Az Év Madárfotósa) pályázatnak. Ez idő alatt a BPOTY elképesztő népszerűségre tett szert és a világ egyik legnívósabb természetfotós versenyévé vált. Egyébként Rob maga is természetfotós, valamint számos, vadon élő állatokkal foglalkozó írásos publikációja jelent már meg. Már ezek a fent említett tények nyomós indokok arra, hogy érdemes a most indult pályázattal foglalkozni, és megnézve első hónapjának TOP100 képét, egyértelmű, hogy színvonalas képanyagra számíthatunk hónapról-hónapra. Ugyanis a pályázat különlegessége, hogy egy olyan formulát mutat be, amelyet még nemzetközi szinten nem nagyon láthattunk. Ez a fotós verseny 10 hónapig tart, és minden hónapban egy-egy konkrét témára lehet beküldeni képeket. Ahogy a pályázat nevében is benne van, kifejezetten művészi képeket várnak, emellett mindenki számára nyitott, profik és amatőrök egyaránt indulhatnak rajta.

Január legjobbja

De hogy képeket is mutassunk, kezdjük a sort a januárra meghirdetett Wet, azaz nedvesség vagy víz téma győztes fotójával, mert ez gyönyörűen mutatja a szervezők szándékát, hogy a képek művészi értéke az egyik legfontosabb. A lengyel Marek Mierzejewski sakktáblalepkéket ábrázoló Elvarázsolt reggel a réten című képe valóban mesés lett, megérdemelten kapta meg az arany-díjat.

Most kérdezhetnétek, ugyan ezen hol van víz, vagy nedvesség? És ez ebben a szép, hiszen a havi témáknak köszönhetően az alkotók képzelete szárnyalhat, a megoldások oly sokfélék lehetnek, a triviális megjelenítéseken felül a nedves, vizes téma – ahogy ebben az esetben is – a történetben és a kép hangulatában is megjelenhetnek. Marek a fotót egy erdőszéli folyóparton készítette, rendkívül párás, nedves időben, amitől gépe és makroobjektívjének lencséje is tiszta víz lett. A kép lágy hangulatát így a növényzeten megjelenő finom nedvesség mellett vizes optikájának is köszönheti.

Első benyomások

És akkor most térjünk át a magyarokra, ugyanis az ezüst-díjat Daróczi Csaba kapta ezért a szép mintázatokat megörökítő drónfelvételéért.

A képen tőkés récéket láthatunk, és Csaba eredetileg csak őket szerette volna fotózni, de amikor felrepült a drónjával, meglátta, milyen szép formák alakultak ki a tó felszínét beborító jégen. Teljesen belefeledkezett az alakzatok fotózásába, és mire a récékhez jutott volna, az összes akkumulátora lemerült. Így másnap visszatért a tóhoz, amelyhez szerencsére nem kellett messzire mennie, hisz lakhelyén, Soltvadkerten található, majd elkészítette ezt a jég és víz alkotta izgalmas kompozíciót a lihogó szélén pihenő récékkel.

Csaba az egyik legsikeresebb pályázó lett ebben a hónapban, hisz az ezüst-díjas képpel együtt négy fotója került be a TOP100-ba. Ebből még egy képét emeltek ki, és Highly Commended elismerést kapott, mégpedig ezért az izgalmas formavilágú fotójáért.

Megkérdeztük Csabát, hogy talált a pályázatra, és meglepő módon az egyik közösségi oldalon tűnt fel neki a hirdetése, amelyet egyből izgalmasnak talált.

Végre egy olyan pályázat, ami nem a megszokott. Van téma, amire lehet ötletelni, és ez nagyon tetszik.

Az idei évre meghirdetett 10 témából a Monokróm a kedvence, a mumus pedig a Fény téma számára, amin azért kicsit meghökkentünk, de biztosan akadnak majd arra is szép képei Csabának.

Beszélgettünk vele kicsit a pályázatról, és ő is megállapította, hogy elképesztően erős mezőny alakult ki már az első hónapban. Ráadásul sok dologban eltér a többitől, és ez Csaba szerint is frissítően fog hatni a fotósokra, a zsűritagokra és a nézőkre is.

A WAPOTY szlogenmondata is különleges, hiszen ez egy olyan pályázat, amelyet természetfotósok alapítottak természetfotósoknak, a pályázati képeket pedig természetfotósok bírálják el.

Mégpedig minden hónapban egy elismert fotós választja ki a legjobbakat az adott havi témára beküldött alkotásokból. Csaba, aki maga is rutinos zsűrinek számít, hiszen tavaly két nívós hazai pályázaton (Magyarország 365, Varászlatos Magyarország) is ítészkedett már, jó dolognak tartja, hogy egy ember választja ki a győztest az adott témában. Több zsűritag esetén mindig vita alakul ki, így többnyire végül egy kompromisszumos eredmény születik, ennek köszönhetően pedig jellemzően az átlagosan jó képek lesznek nyertesek. Viszont így, hogy a 10 hónap témájából 10 zsűri markánsan más-más szempontok szerint választja ki a havi győztest, az év végi abszolút győztes kiválasztására sanszosan egy sokkal változatosabb mezőny fog összeállni.

Csaba TOP100-ba bekerült harmadik fotójával, amelyen egy kérész látható a víz felszínén egy izgalmas buborékforma társaságában, már több tavalyi pályázaton is találkozhattunk.

A zsűritagok a témát megelőző hónapban elmondják, milyen szempontok alapján fogják értékelni a fotókat. Ennek meglehet az előnye és a hátránya is, de Csaba szerint ez azért jó, mert valószínűleg olyan képeket fog magasra értékelni az adott zsűritag, amit saját maga is megfotózna. Így lehet rá készülni. Arra a felvetésre, hogy talán pont ezért lenne érdemes mégis a zsűritagok által megadott szempontoktól markánsan eltérni, hisz úgy biztosan kitűnnek majd a mezőnyből, Csaba azt reagálta, hogy szerinte a maguk is természetfotós zsűritagok nem igazán tudnak kibújni abból a skatulyából, amelybe saját magukat helyezték.

Negyedik, TOP100-ba bejutott, vízből készült galambos fotója nemrég bekerült a finalisták közé a német szervezésű Glanzlichter nemzetközi természetfotós pályázaton is.

Türelemjáték

A WAPOTY pályázaton ifjúsági kategóriát is hirdettek, ide 18 év alatti lelkes fiataloktól várták a képeket. A pályázat tagadhatatlanul legeredményesebb magyar indulója Koncz-Bisztricz Tamás, hiszen ő nyerte meg ezt a kategóriát ezzel a letisztult és zseniális képével. És bár egyszerűnek tűnik, a fotó alatti történetből kiderül, hogy ez koránt sincs így.

A kép tavaly nyáron készült, épp orchideákat kerestek édesapjával, amikor egy erdőszéli agyagos úton felfigyelt a témára. Sok helyen megállt itt a víz, a pocsolyák felett pedig rengeteg légy repkedett. A fákon keresztül beszűrődő fény izgalmasan csillant meg a víz felszínén, ahová épp csak egy-egy pillanatra szálltak le a legyek. Tomi elmesélte, hogy nagyon nehéz volt elkészíteni ezt a képet, ugyanis ahogy ott guggolt a pocsolyában makroobjektíves gépét a víz fölé tartva, a legyek folyamatosan ki-be repkedtek a képből, és szinte alig volt pillanat, amikor ne többen lettek volna benne, jórészt zavaros kompozíciót adva. Ráadásul manuális fókuszt használt, és folyamatosan követnie kellett a fényt is, ahogy ment tovább a nap. Tulajdonképpen nem is a legyeket követte, hanem az volt a fix pont, hogy épp hol csillant meg szépen az ellenfény a vízfelszínen, és ebbe várta be a legyeket. Ahhoz, hogy az itt látható letisztult kompozíciót kapja, amelyen csak egy légy van, nagyon türelmesnek kellett várnia, és folyamatosan exponálnia. Több száz kép közül csak néhány lett éles és talán csak két fotó sikerült ebből úgy, hogy nincs egyéb zavaró tényező a képen. Háromszor tért vissza a helyszínre, és alkalmanként vagy két órát is guggolt egy helyben e gyönyörű fotó kedvéért. Szerintünk megérte!

A felnőtt kategóriában a harmadik, azaz a bronz-díjat Khaldoon Aldway kapta ezért a drámai hatású fekete-fehér fotójáért, amelyen két rája látható egy sekély, part menti vízben.

Visszatérve Tomira, ő az alapítótól, magától Rob Read-től tudta meg, hogy új pályázatot alapít, ugyanis a Bird Photographer of the Year kapcsán már ismerték egymást, mivel 2019-ben, az akkor 15 éves fiú az Év Ifjú Madárfotósa lett, tavaly pedig négy képpel is a döntőbe jutott. A mostani pályázat Tominak is nagyon megtetszett, bár őt a megadott témák nem inspirálják annyira alkotásra, hiszen ahogy mondani szokta „a természet útjai kifürkészhetetlenek”, és ő mindig azt fotózza, ami épp van, amit épp érdekesnek lát. Szerinte nem tudna olyan szabadon alkotni, ha kötné magát egy témához. Így a már elkészült fotóiból fog válogatni a további hónapok témáira is, amelyek közül neki is a Monokróm a kedvence, azt már nagyon várja. Fejtörést pedig eddig a februári Space, azaz Tér témája okozott számára, illetve a márciusi Eyes, Szemek is nehéznek bizonyult, ugyanis nem igazán vannak ilyen jellegű közeli képei. Persze ezt a témát is meg lehet közelíteni egy kicsit elvontabb módon, meglátjuk ki hogy értelmezi majd ezt az induló fotósok közül.

A Nedvesség téma TOP100-as listájára még két magyar név került fel egy-egy fotóval. Mindkettejüket jól ismerhetjük, hisz Máté Bence neve az egész országban ismert, Kércz Tibor pedig szintén már több hazai és nemzetközi pályázat nyerteseként és díjazottjaként is feltűnt. Vele tavaly nyáron egy interjút is készítettünk, amit ide kattintva nézhettek meg.

Új lendület

A WAPOTY a világban szaporodó természetfotó-pályázatok között egy friss lendületet adhat a kicsit már berozsdásodott és talán a megszokások alapján működő pályázatok között, és egy új, izgalmas kihívást jelenthet azoknak a fotósoknak, akik az „egyszer kattintottam egy jó képet helyett” a valódi fotós tudást és az egyéni látásmódot tartják fontosnak. Hisz ez utóbbi valóban csak egy életpálya során domborodhat ki valójában.

Rob Read szerint, nincs gond azzal, ha valaki jókor van jó helyen, és ott az adott lehetőségekből kihozva a maximumot készít egy díjnyertes képet.

Természetesen megérdemli érte az elismerést, de ennek a pályázatnak az is a célja, hogy az olyan fotósokat is jutalmazzák, akik változatosan, sok témában és rendszeresen tudnak jól teljesíteni. Ennek elismerésére egyébként létre is hoztak egy portfólió-díjat, amelynek elnyerésére azok a fotósok az esélyesek, akik legalább hat hónapban neveztek képeikkel.

Érdekesség, hogy a WAPOTY pályázathoz hasonló rendszerű éves verseny pont Magyarországon van, ez pedig a Varázslatos Magyarország fotópályázat, amelyet idén 12. alkalommal rendeznek majd meg. És nem csak ebben hasonlítanak, hanem környezetvédelmi törekvéseikben is, ugyanis a WAPOTY pályázat jótékonysági célokat is kitűzött, minden hónap zsűritagja kiválaszthat egy természet- vagy állatvédelemmel foglalkozó szervezetet, és a nevezési díjakból befolyt összeg egy részét ezeknek a szervezeteknek juttatják el.

E cikk azért is készült, hogy a bemutatott magyar sikereken felül felhívjuk a figyelmet arra, hogy még senki sincs lekésve az idei verseny fődíjáról, ezért össze is szedtük nektek a legfontosabb tudnivalókat a pályázatról, amelyet a cikk végén találtok. Végül összeállítottunk még egy válogatást a januári téma TOP100 képéből, amelyet az alábbi linkre kattintva láthattok. Ha pedig minden képet meg szeretnétek nézni, ide kattintva látogassatok el a pályázat oldalára.

WAPOTY kisokos
  • A pályázat 10 hónapon át, januártól októberig tart
  • Minden hónapban egy konkrét témát adnak meg
  • Az idei témák sorrendben: nedvesség, tér, szem, kapcsolat, fény, absztrakt, monokróm, hátsó udvar, mozgás, színek
  • Egy hónapban egy zsűritag választja ki a legjobbakat
  • A 10 hónap győztes képéből választják ki év végén a verseny abszolút győztesét
  • A portfólió-díj elnyeréséhez minimum 6 hónap témájára kell nevezni
  • Amatőr és profi fotósok is pályázhatnak
  • A képek készülhetnek az okostelefontól a legmodernebb tükrös vagy tükör nélküli fényképezőgéppel is
  • A felnőtt kategória mellett a 18 év alattiak külön ifjúsági kategóriában nevezhetnek
  • Elbírálásnál a kreatív és művészi megközelítéseket keresik
  • Kedvező nevezési díjak
  • Minden nevezett kép után 0,2 fontot az adott hónap kiválasztott természet- vagy állatvédelmi szervezetnek juttatnak el
  • A hónap nyerteseinek díja: arany - 500 font; ezüst - 200 font; bronz - 100 font
  • A hónap ifjúsági kategóriájának győztesének nyereménye 50 font
  • Legjobb portfólió-díj: 1500 font
  • Abszolút fődíj: 3000 font
  • Abszolút győztes ifjúsági kategóra díja egy Swarovski Optik CL Pocket 8x25 binokulár
  • Különdíjak
Cikkajánló