Egy szupervulkán lenyűgöző zuhatagja – Bisztra-vízesés

A hatalmas sziklafalról alábukó víztömeg a Kárpátok egyik legizgalmasabb természeti látnivalóját tárja elénk.

Szöveg és fotó:
2022. április 1.

A hatalmas sziklafalról alábukó víztömeg a Kárpátok egyik legizgalmasabb természeti látnivalóját tárja elénk.

Az egykor gigantikus vulkáni tevékenység során létrejött felvidéki Polyána számos természeti kincse közül az egyik legismertebb és leglátványosabb az óriási vulkáni koszorú külső, déli oldalán alázúduló Bisztra-vízesés, amely 23 méteres magasságával a Nyugati-Kárpátok egyik legmagasabb zuhatagja. A vadregényes környezetben megbúvó természeti kincs voltaképpen egy hatalmas sziklakert páratlan ékessége, amit két irányból, illetve viszonylag kevés terepezéssel is megközelíthető.

Hajdanán a lávafolyam egy részének lesüllyedése tette lehetővé, hogy a Bisztra-patak vize ily szemet gyönyörködtető módon hulljon alá a hegyláb irányába. A sziklaterasz – melyről a víz lebukik – 983 m tengerszint feletti magasságban fekszik egy meredek, grandiózus kőtornyokkal tarkított őserdős hegyoldalban, aminek magával ragadó természetes látványa tovább fokozza bennünk a hely páratlan hangulatát.

A vízesést a Polyána tömbje alatt elterülő Herencsvölgy (Hrinová) falutól a Polyána Hotelhez (Hotel Pol’ana) vezető hegyi úton közelítjük meg a legegyszerűbben. Autóval a hegyoldalban kanyargó toldozott-foltozott bitumenes úton jelentős szintkülönbséget tudhatunk le, mígnem a parkolótól már gyalogosan, a Bistra-patak völgyét követő tanösvényen kapaszkodhatunk tovább. Az alig több mint 2 kilométeres kaptató során is elbűvölő környezeteben lesz részünk, de a túra katarzisa kétségtelenül a párját ritkító vízesés fantasztikus egyvelege lesz.

A magasból fátyolként aláhulló Bisztra-vízesés voltaképpen egy kétágú zuhatag. A túraélményt tovább fokozza, hogy a vízesést adó sziklafal megmászását létrák segítik. A fenti sziklaperemről az erdővel borított völgyre nyílik némi panoráma.

Szintén két kilométert kell gyalogolnunk a vízeséshez a sípályánál található Polyána Hoteltől, ahová szintén leparkolhatunk. Innen a zöld jelzésű ösvény kényelmes lejtésben vezet el az úti célhoz, ámbár visszafelé így sem ússzuk meg a hegymászást.

Felérve a vízesés tetejére egy békés környezetbe találjuk magunkat, ahol a Bisztra-patak még csupán szelíden csörgedezik, mielőtt látványos zuhanásba kezd. A láncokkal lekerített sziklaterasz közelében pad és asztal nyújt kényelmes piknikhelyszínt, ahol az uzsonnánkat egy hamisítatlan völgybe zárt hegyi idillben költhetjük el.

Cikkajánló