Egyedülálló római kori lelet került elő Aquincumban

Szenzációs régészeti leletre bukkantak a Csillaghegyi Strandfürdő felújítása közben. A bronzalakokkal gazdagon díszített római kori kocsi az utóbbi idők egyik legkülönlegesebb felfedezése az egykori Aquincum területéről. 

Szerző:
MTI
Fotó:
Szilágyi Nóra / Aquincumi Múzeum
2017. június 26.

Szenzációs régészeti leletre bukkantak a Csillaghegyi Strandfürdő felújítása közben. A bronzalakokkal gazdagon díszített római kori kocsi az utóbbi idők egyik legkülönlegesebb felfedezése az egykori Aquincum területéről. 

 

A mintegy 1700 éves négykerekű luxus utazókocsi maradványait az egykori aquincumi villaövezetben, a Csillaghegyi Strandfürdő területén tárták fel idén tavasszal az Aquincumi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum régészei.

 

 

Mráv Zsolt régész, a kocsis temetkezések szakértője hangsúlyozta: Pannónia északkeleti területéről összesen 30 kocsisírt ismer a tudomány, Budapest területén pedig a mostani mindössze a második ilyen típusú feltárt temetkezés. Az eltemetett kocsi és mellé leölt fogatos lovak maradványai között megtalálták a jármű hátoldalát díszítő tíz darab bronzszobrot, amelyek a követőinek túlvilági boldogságot ígérő Bacchus istenséget és kíséretét ábrázolják. Előkerült a kocsi ülése és felépítménye is, amelynek a karnisrudak és a réz függönykarikák alapján minden oldalát függönnyel lehetett eltakarni - fűzte hozzá a szakember, aki szerint az ilyen luxuskivitelű utazókocsik a római kori technikatörténet elfeledett csodái közé tartoztak, elkészítésük hatalmas szakértelmet igényelt. A jármű bonyolultságát jelzi, hogy a sírban összesen mintegy 400 vasalás és bronzdíszítést találtak.

 

 

 

A kocsis temetkezések nem a klasszikus római temetkezési szokásokhoz tartoztak, hanem a birodalom kelta népek által lakott területeinek sajátja volt, a birodalom keleti részén az egykori Pannónia és Trákia (ma Bulgária) területén kerültek elő ilyen leletek - mutatott rá Mráv Zsolt. A kocsi és a fogatos lovak a túlvilági utazás kellékeként kerültek a sírgödörbe, mivel a helyi kelta őslakosság hitvilága szerint a halott lelke hosszú utat bejárva jutott a túlvilágra. A helyi eraviszkusz törzs elitje által ápolt kocsis temetkezési szokásokra példák a 2002-es budaörsi és 2012-es sárisápi sírleletek is.

 

 

Az egykori Aquincum területén talált ritkaságszámba menő utazókocsi teljes restaurálása várhatóan egy-másfél évet vehet igénybe, és restaurálása után az Aquincumi Múzeumban állítják majd ki.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Tekintélyes bronzkori aranytárgyleletre bukkantak Kiskőrösnél 

Szenzációs tatárjárás kori leleteket találtak Kiskunmajsán

Ritka késő középkori kardot találtak Kengyelnél

Cikkajánló