Egyre gazdagabb a madárvilág a lecsapolt halastavakon

Megkezdődtek az őszi lecsapolások. Ez jelentős madártömegeket vonz a halastavakhoz országszerte, ahol ilyenkor a gémfélék mellett rétisasok, parti- és gázlómadarak is színesítik a képet.

Szerző:
Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
2020. november 17.

Megkezdődtek az őszi lecsapolások. Ez jelentős madártömegeket vonz a halastavakhoz országszerte, ahol ilyenkor a gémfélék mellett rétisasok, parti- és gázlómadarak is színesítik a képet.

Az őszi időszakban jellemző, hogy a halastavaknál elkezdődnek a lehalászási munkálatok. A tavakban nevelt halak befogásának könnyítésére a tómeder vizét lecsapolják, így szabaddá válik a tófenék, és az addig hullámzó vízzel borított terület egyszerre szabad iszapfelszínné változik – olvasható a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közleményében.

Az újonnan megjelenő környezet jó lehetőséget kínál az ősszel hazánkban átvonuló vízimadarak számára, amelyek így kiváló táplálkozóterületeket találnak országszerte.

Míg a tómederben visszamaradó, sekély vízben rekedt apró halak a gémféléknek, rétisasoknak nyújtanak zsákmányt, addig a szabad iszappadokon megjelennek a partimadarak.

Az apró termetű gázlómadarak között sok érdekes megfigyelésre tehet szert, aki távcsővel végigbogarássza az egy-egy ilyen lecsapolt tómederben összegyűlt asztaltársaságot. A cankók és partfutók között az éles szemű megfigyelő sárszalonkákat is felfedezhet. A kiváló rejtőszínnel megáldott madár tökéletes specialistája a híg iszapban való táplálkozásnak. Testméretéhez viszonyítottan eltúlzott méretű csőre igazi műszer.

A rugalmas csőr idegszálakkal ellátott végével a madár anélkül képes érzékelni az iszap mélyén megbújó férgeket, hogy meglátná azokat. Táplálkozás közben ki sem húzza a sárból, úgy szondázza végig a tófeneket. Amint érzékeli a zsákmányt, csőrének vége csipeszszerűen kinyílik, és már el is kapta a megérdemelt táplálékot.

A sárszalonka (Gallinago gallinago) Magyarországon fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Forrás: Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság


Cikkajánló