Egyre színesebb a madárvilág a Kis-Sárréten

Benne járunk már az őszi madárvonulásban, így a Körös–Maros Nemzeti Parkban található a Biharugrai-halastavaknál is egyre népesebb és sokszínűbb madárvilág.

Szerző:
TM/KMNPI
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. szeptember 7.

Benne járunk már az őszi madárvonulásban, így a Körös–Maros Nemzeti Parkban található a Biharugrai-halastavaknál is egyre népesebb és sokszínűbb madárvilág.

A térségben költő madarak jelentős része még nem kelt útra, északról viszont már érkeznek az átvonulók, így most népes madárcsapatok tartózkodnak a Biharugrai-halastavaknál. A vadrécék száma már eléri a 8000 példányt, ennek többsége tőkés réce, de barátrécéből 550 példány, cigányrécéből pedig 400 példány tartózkodik most itt- számolt be róla a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapja.

A nyári ludak száma eléri a 3500-at, így a táplálkozó-területekre való kihúzásuk igen látványos. A rétisasok is egyre többen vannak, 12 példányt figyeltek meg az elmúlt napokban, és megjelentek az első halászsasok. A kiszáradó mocsarakban szürke gémek, nagy kócsagok és különböző partimadarak kutatnak táplálék után. A gyurgyalagok is készülődnek a vonulásra, a nagyobb csapatok egyedszáma eléri a 150-et. A pusztai területeken még látni lehet szalakótákat is, de már megérkeztek az

első kék galambok, és egy szokatlanul korai telelő kékes rétihéja is felbukkant, de a szakemberek két kígyászölyvet is láttak.

A madárvilág már nagyon színes, de az őszi madárvonulás csak most kezdődik igazán, így az elkövetkező hetekben még változatosabb képre, még több átvonuló madárra számíthatunk. Aki személyesen is szeretné megtapasztalni a látványt, látogasson el a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Sárrét részterületére, ahol szeptember 18-án madármegfigyeléssel egybekötött sziki túrán vehet részt, és még szarvasbőgést is hallhat. További részletek a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Cikkajánló