El se téveszthetjük, olyan fényes lesz a Jupiter

Rendkívüli fényességgel tündököl a Jupiter az éjszakai égbolton néhány hónapon át, az óriásbolygó ugyanis most kerül legközelebb a Földhöz.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Svábhegyi Csillagvizsgáló
MTI
2023. november 3.

Rendkívüli fényességgel tündököl a Jupiter az éjszakai égbolton néhány hónapon át, az óriásbolygó ugyanis most kerül legközelebb a Földhöz.

Péntek estétől a keleti égbolton mindenki megcsodálhatja az igéző fényességű, tündöklő csillagszerű égitestet, ami éjfél előtti delelésekor már egészen magasan ragyog majd az égen – tudtuk meg a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményéből. A Jupiter szabad szemmel is jól látható lesz, de érdemes akár egy kisebb kézi távcsővel is készülni, ugyanis így megfigyelhető lesz a négy legnagyobb holdja, az Io, Europa, Ganymedes és a Callisto is. Aki pedig a Jupiter felhősávjaiban szeretne elmerülni, annak kicsit nagyobb távcsőre lesz szüksége, ugyanis 50-100-szoros nagyítás felett látszanak, viszont akkor már el sem lehet őket téveszteni. Ha pedig szerencsés időpontban vizsgáljuk, akár még a déli egyenlítői sávban tomboló óriási vihart, a Nagy Vörös Foltot is elcsíphetjük.

A földpályán kívül keringő bolygóknak van egy kitüntetett helyzete, amit a Nappal való szembenállásnak vagy oppozíciónak neveznek. Oppozíció során a Földről nézve a bolygó pontosan a Nappal ellentétes oldalon van, tehát a három égitest, a Nap, a Föld és a Jupiter egy vonalban van.

Ilyenkor van a bolygó a legközelebb a Földhöz, ezért ekkor látszik a legnagyobbnak és legfényesebbnek.

A jelenség most azért is különleges, mert a bolygó 12 éves keringése során 2023 januárjában került a legközelebb a Naphoz. Az ezt megelőző és követő oppozíciókat nevezik nagy oppozíciónak. Ilyenkor kerül a bolygó a legközelebb a Naphoz, és oppozíciója során a Földhöz is. A tavaly szeptemberi oppozíció alatt egy hajszálnyi mértékben nagyobb volt a bolygó mérete: akkor 49,9 ívmásodperc átmérőjű volt, most 49,5 ívmásodperces lesz.

A Jupitert nehéz eltéveszteni: az esti keleti égbolt legfényesebb égitestje (ha a Hold éppen nem látszik), egészen addig uralja az eget, amíg hajnalban felkel a Vénusz. Jelenleg a Kos csillagképben tartózkodik, majdnem a Cet határán. Jó hír a bolygó szerelmeseinek, hogy

ez a csodálatos fényesség legalább Mikulásig tartja majd magát,

de a Jupiter egészen január végéig megfigyelhető lesz a delelési magasságán, teljes pompájában. Ezt követően egyre hamarabb nyugszik majd, míg április elején végül el nem tűnik a Nap fényében.

A Jupiter nagyjából 13 havonta kerül oppozícióba, tehát jövő decemberben láthatjuk ismét ebben a helyzetben, bár ekkor kissé távolabb lesz tőlünk, mint most, ezért kicsit kisebbnek és halványabbnak láthatjuk majd.

A jelenséget az ország több pontján is megfigyelhetik a látogatók a csillagvizsgálókban. Budapesten, a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársai novemberben és decemberben is bemutatókkal várják a látogatókat.

Cikkajánló