Elképesztő balatoni panoráma a déli partról

Ehhez képest a fonyódi és a balatonboglári kilátó szinte csak ízelítőt ad a legnagyobb tavunkból.

Szöveg és fotó:
2021. május 21.

Ehhez képest a fonyódi és a balatonboglári kilátó szinte csak ízelítőt ad a legnagyobb tavunkból.

Néhány hete olvastam, hogy új kilátó épült a Balatonlelle felett „magasodó” alig 300 méter magas Kishegyen, ezért amint arrafelé volt dolgom, tettem is egy kitérőt a gyönyörű panorámával kecsegetető hely kedvéért. Ugyan korábban már jártam azon a környéken, de eddig mindig csak egy népszerű pincészet szintén remek panorámát nyújtó teraszáig jutottam, amely mellett nem mellesleg egy gyönyörű kis kápolna, név szerint a Szent Donát ácsorog hosszú évszázadok óta a hegyoldalon.

Aki nem szeretne Lelléről felsétálni (kb. fél óra) autóval is felhajthat az amúgy jó minőségű, de egyre keskenyebb aszfaltúton egészen a kápolnáig, ahol a járgányt hagyva a sárga sávot kell követni. Ez a jelzett turistaút a közeli Gyugyig vezet, de a kilátóhoz csak a Kishegy tetejéig kell követnünk, ahol egy falatnyi erdő vár ránk a szőlőültetvények katonás sorokba rendezett szorításában.

A fák közé érve erdészeti sorompó, egy rövid szakaszon frissen felszórt földút és egy vadiúj információs/üdvözlő tábla jelzi a hegyen történt fejlesztéseket. A tábla hátuljára tűzött laminált lapból kiderül, hogy a beruházó a SEFAG Zrt. és a környék fejlesztései a „Balaton madártávlatból” nevű GINOP projekt része, ugyanakkor még tart a tereprendezés, ezért elvileg nem látogatható. Ez ügyben gyorsan megkerestem az erdészet sajtóosztályát, ahonnan nagyon kedvesen és villámsebesen tájékoztattak, hogy a beruházás gyakorlatilag kész van, ám a járványhelyzet miatt még nem tudták megtartani az átadót, de az objektumokat már bátran birtokba vehetik a természetjárók.

Ezen a ponton szembesültem azzal, hogy nem csupán egy kilátót, pontosabban kilátóteraszt építettek, de ehhez kapcsolódóan egy sereg más dolgot is: pl. kialakítottak egy terepfutó és egy terepbringás kört a környéken, két játszóteret, több tűzrakóhelyet és pihenőpadokat is, így aki egy nagyszabású családi pikniket/bográcsozást/szülinapozást szeretne a környéken tartani, ne is keresgéljen tovább.

A sorompótól a sárga jelzést követve pár száz méter után egy ösvény ágazik le jobbra, mint utólag kiderült ez vezet a kilátóhoz, de tábla sajnos nem jelzi. Aki tovább megy (ahogy mi is tettük) a sárga jelzésen egy kis tisztáshoz jut, ahol a már korábban is említett padok, asztalok, tűzrakóhelyek, bringatámaszok és olyan profi játszótéri elemek várják az erre fogékonyakat, hogy azt egy belvárosi játszótér is megirigyelhetné.

Mi sajnos kinőttük a mérleghintázásból, így a panorámát kutatva tovább követtük a sárga jelet, ahonnan egy idő után letértünk jobbra, majd megint jobbra kanyarodva a hegy oldalában egy földúton végül megtaláltuk a kilátót.

A mintegy 20 négyzetméteres, fából ácsolt építményre, pontosabban kilátóteraszra felkapaszkodva elégedetten konstatáltuk, hogy megérte a keresgélés, mert a déli part egyik legjobb panorámáját nyújtja: Fonyód és Balatonboglár dombjai apró kis puklinak látszanak innen, míg a túloldal hegyes és lekopott felszínű tanúhegyei mesébe illően olvadnak bele a párába.

A nézelődést és a látnivalók beazonosítását információs tábla segíti, ezért akinek van jó minőségű távcsöve, mindenképpen vigye magával. Visszafelé már „profi” módon a kis ösvényen indultunk el, ami néhány száz méter után a már ismerős sárga jelzésbe torkollott, mi pedig a sorompó felé indulva elégedetten tértünk vissza a kápolna melletti parkolóhoz.

Cikkajánló