Hírek

ELKÉSZÜLT A KASSA-SÁROSPATAK EUROVELO KERÉKPÁRÚT

Zemplén környéki szlovák és magyar települések kezdeméynezték a közös fejlesztéssel megvalósítandó európai kerékpáros főútvonal hiányzó szakaszainak kiépítését, mely keretében csaknem 12km kerékpárút és 2km kerékpársáv épült meg!

2012. október 15.

Zemplén környéki szlovák és magyar települések kezdeméynezték a közös fejlesztéssel megvalósítandó európai kerékpáros főútvonal hiányzó szakaszainak kiépítését, mely keretében csaknem 12km kerékpárút és 2km kerékpársáv épült meg!

A Zemplén környéki szlovák és magyar települések konzorciuma 2010. szeptember 22-én kezdte meg a 11. számú EuroVelo-kerékpárút Kassa-Sárospatak közötti szakaszainak kiépítését. A beruházással a North Cape-et Athénnal összekötő európai kerékpáros főútvonal újabb része készült el. A projekt az Európai Unió Magyarország-Szlovákia Európai Területi Együttműködési Programjának közel 1,7 millió eurós támogatásával valósult meg.

 

Zemplén környéki szlovák és magyar települések továbbá a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ 2008 nyarán kezdeményezték a közös fejlesztéssel megvalósítandó európai kerékpáros főútvonal hiányzó szakaszainak kiépítését. A beruházás során elkészülő szakaszok már meglévő kerékpárutak összekapcsolásával a Zemplén gyönyörű tájain haladnak át és megteremtik a biciklis összeköttetést két nagy múltú város és a számtalan turisztikai élményt kínáló települések között.

A projekt kiemelkedő jelentőségű mind az európai, a magyar és a szlovák kerékpáros fejlesztések között is. Egyaránt szolgálja a helyi és nemzetközi kerékpáros turizmus dinamikus fejlődését, a több százezres térségi lakosság biztonságos és kényelmes kerékpáros közlekedési és rekreációs szabadidő eltöltési igényeit, továbbá a határmenti közlekedési és gazdasági kapcsolatok erősödését.

 

az EuroVelo hálózat

 

 

A támogatott projekt keretében csaknem 12 km kerékpárút, 2 km kerékpársáv épült meg és 27,5 km kisforgalmú közutat tábláztak ki. Az utak mentén három kerékpáros pihenő is létesült, és több mint száz irányítótábla segíti a tájékozódást. Az új útszakaszokkal létrejövő, összefüggő gerincút hossza 72 km és közvetlenül 18 települést érint. A projekt teljes költségvetése közel 2 millió euro, melyhez csaknem 1,7 millió euro támogatást nyújtott az Európai Unió és mintegy 200 ezer eurót a partnerállamok. A partner önkormányzatok pedig százezer euro önerővel szálltak be az összefogásba.

 

Cikkajánló