Élmények a tiszavirágrajzástól az erdőjárásig - hétvégi programajánló

Süt a nap vagy esik az eső - összegyűjtöttük június második hétvégéjének legizgalmasabbnak tűnő szabadtéri eseményeit, de esős napokra is ajánlunk kimozdulós családi programot. 

Szerző:
TM
Fotó:
Zih Katalin
dunaipoly.hu / Csonka Péter
123rf.com
facebook.com / Mecseki Hegyikerékpár
agoradebrecen.hu
bfnp.hu
2018. június 6.

Süt a nap vagy esik az eső - összegyűjtöttük június második hétvégéjének legizgalmasabbnak tűnő szabadtéri eseményeit, de esős napokra is ajánlunk kimozdulós családi programot. 

Akármilyen időt is hozzon a hétvége, mutatunk néhány remek programot a látványos tiszvirágzástól a madármegfigyelésen át a mecseki hegyikerékpáros túráig.

 

1. Tiszavirágrajzás-néző program a Fekete-Körösön

 

 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetéses tiszavirágrajzás-megfigyelésre várja az érdeklődőket a Fekete-Körösnél. A megadott június 9-i időpont nem fix, a rajzás ugyanis nagyban függ az időjárástól és a vízállástól. Éppen ezért érdemes a túrára előzetesen bejelentkezni.

 

Mikor?
2018. június 9. 18.00
Hol?
Fekete-Körös, találkozó helyszíne: sarkadi MOL-benzinkút
Bővebb infó ide kattintva.

 

2. Túra a Gerecse szentélyébe

 

 

Szakvezetéssel olyan helyekre is eljuthatunk, ahol egyébként az élőhelyek fokozott védelme miatt nem sétálgathatnánk. A vezetett túrán megismerkedhetsz a Pisznice kőfejtőivel, történelmével, kőzeteivel, ősmaradványaival, különleges világával, valamint ritkaságszámba menő látványosságaival. A felhagyott bányában gyönyörű rétegződéseket figyelhetünk meg. A túra hossza 8 km, időtartama kb. 4-5 óra.

 

Mikor?
2018. június 9. 9.00 - 13.30
Hol?
Gerecse, Pusztamarót
Bővebb infó ide kattintva.

 

3. Titokzatos madarunk, a lappantyú

 

 

Az izsáki Városháza emeleti termében egy ismeretterjesztő kiselőadással kezdődik a Kolon-tó madárvilágáról szóló program, melynek főszereplője egy különös madár, a lappantyú. Ezután lovaskocsis-túra a Bikatorok tanösvényhez, közben madármegfigyelés, madárhangok hallgatása.

 

Mikor?
2018. június 9. 18.00 - 22.00
Hol?
Kolon-tó, találkozóhely: Izsák, Városháza
Bővebb infó ide kattintva.

 

4. Hegyikerékpáros túra a Mecsekben

 

 

A résztvevők 30 és 50 kilométeres távok közül választhatnak. A Tettyéről induló túra a Mecsek legszebb részein vezet végig. Zömmel erdei utakon halad, de aszfaltos részek is lesznek. Útvonala többek között érinti a Dömör-kaput, a Misinát, a Tubest, Vágotpusztát, Mecsekrákost, Orfűt, a Jakab-hegyet és az Égervölgyet.

 

Mikor?
2018. június 9. 8.30 - 14.30
Hol?
Pécs, Tettye
Bővebb infó ide kattintva.

 

5. Játékos tudomány az Agórában

 

 

A hétvégén remek ismeretterjesztő programokkal várják a családokat a debreceni Agórában. Szombaton lesz Villám Show látványos kísérletekkel, meg Stop-motion, ahol saját díszleteket és fotókból összeállított kisfilmet is készíthetnek a résztvevők. Vasárnap pedig a robotméhecskék mellé virágokat is készíthetnek a programozással ismerkedni vágyó gyerkőcök.

 

Mikor?
2018. június 9-10.
Hol?
Agóra Tudományos Élményközpont, Debrecen
Bővebb infó ide kattintva.

 

6. Geotúrák Várpalotán

 

 

Két vezetett túrán, egy rövidebb és egy hosszabb útvonalon is bejárhatjuk Várpalota földtani érdekességeit. A kirándulás második szakasza Várvölgy festői szépségű szurdokában vezet. A program érinti még a Gazsi-lik barlangját, Pusztapalota ormait, a Fajdas-hegy ördögszántását és egy meglepetés kilátópontot, ahonnan egyszerre látszik a Várpalotai-medence és a Balaton víztükre.

 

Mikor?
2018.09.10. Rövid túra (2 km): 9.00 - 11.30; hosszú túra (11 km): 12.00 - 17.00
Hol?
Várpalota, találkozóhely: autóbusz-állomás alatti áruház autóparkolójában
Bővebb infó ide kattintva.

 

Cikkajánló