Elpusztulhatnak a vadállatkölykök, ha hozzájuk nyúlsz

Az elárvultnak hitt, a vadonban magukra hagyott kisállatok legtöbbször egyáltalán nem árvák. A túlzó, félreértelmezett gondoskodás könnyen tragédiához vezethet.

Szerző:
Budakeszi Vadaspark
Fotó:
Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark
123rf.hu
2017. március 29.

Az elárvultnak hitt, a vadonban magukra hagyott kisállatok legtöbbször egyáltalán nem árvák. A túlzó, félreértelmezett gondoskodás könnyen tragédiához vezethet.

 

A tavasz beköszöntével túrázás, kirándulás során mind gyakrabban lehet találkozni a vadonban például őzgidákkal, rigófiókákkal vagy épp kis vadmalacokkal. Az avatatlan szem számára „árvának” vagy „magukra hagyottnak” tűnő kisállatok a legtöbbször nem szorulnak segítségre, sőt, beavatkozásunk könnyen az állat pusztulásához vezethet.

 

 

• Az őzeknél és a szarvasoknál például az anya csak rövid időre hagyja magára a gidát, emberi beavatkozást (pl. óvatlan simogatást, ölbe vételt) követően, az idegen szag miatt előfordulhat, hogy végleg elhagyja kicsinyét, így az éhen hal.
• A mezei nyulak utódjai a magas fűben lapulva várják, hogy anyukájuk visszatérjen és megszoptassa őket. A nyúlmama csak naponta egyszer, hajnaltájt szoptatja a kicsinyeit.
• A cuki, csíkos vadmalacok esetében biztosak lehetünk abban, hogy az utódjait harciasan, felbőszülve óvó koca mindig a közelükben van, vagyis már csak ezért sem bölcs dolog megközelíteni vagy kézbe venni a csöppségeket.
• A rigófiókák nagyon korán kirepülnek a fészekből, majd szétszóródva rejtőzködnek, hogy a ragadozók nehezebben leljenek rájuk, de eközben a madárszülők folyamatosan etetik őket, és a hangjuk alapján találnak rájuk.

 

 

„Bármennyire is úgy tűnhet, hogy emberi segítségre szorulnak ezek az állatok, álljunk ellen a kísértésnek! A vadállatkölyköknek az anyjuk nélkül csekély esélyük van az életben maradásra. Az emberek által, „cumisüvegből” felnevelt apróságokat ráadásul nagyon nehéz visszavadítani, így a természetbe való, biztonságos visszaszoktatásuk is majdhogynem lehetetlen. Ezért arra kérünk mindenkit, hogy ne nyúljanak ezekhez az állatokhoz!” - hangsúlyozza Szilágyi Zsolt, a Budakeszi Vadaspark gondozója.

 

 

Ha teljes bizonyossággal meggyőződtél arról, hogy az állatot esetleg valóban magára hagyta az anyja (3-4 óra múlva visszamentél és még mindig ott találtad, esetleg egy nagyobb testű, még csupasz, vagy fehér pehelytollas, járni és repülni nem képes fiókát találtál), akkor az illetékes nemzeti parktól, a legközelebbi állatkerttől vagy állatvédelmi szervezetektől kérhetsz szakmai segítséget.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Segítség, vadállatkölyköt találtam

Ezért ne vidd haza a magányos kisnyulat

Tedd fel a fára a kisbaglyot!

Cikkajánló